Salut i nutrició 11/11/2020

L'IB-Salut destitueix el cap de l'UCI del Mateu Orfila en contra de la voluntat dels professionals

Qualifiquen de "gran error" la decisió i exigeixen una rectificació

Ivan Martin
2 min
El centre hospitalari ha acollit una operació pionera a Balears i una de les poques practicades a l'Estat espanyol i Europa.

MaóJornada de reunions i tensió a l'àrea de Salut de Menorca després de la decisió de l'IB-Salut de destituir el cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Mateu Orfila de Maó, Ramón Fernández Cid, després de 20 anys al capdavant del servei. La decisió ha arribat per sorpresa i ha provocat una ràpida reacció dels professionals, que s'han concentrat a les portes del centre hospitalari per expressar el desacord amb la mesura.

L'ARA Balears ha pogut saber de fonts hospitalàries que el motiu de la decisió respon a les "discrepàncies internes" entre alguns facultatius del servei d'UCI, que haurien desgastat la confiança entre Fernández Cid i la directora mèdica de l'hospital Mateu Orfila de Maó, Tamara Contreras.

A més, en un escrit enviat al director general d'IB-Salut, Juli Fuster, els professionals de l'UCI del Mateu Orfila insten a reconsiderar la destitució i adverteixen que es tracta d'un "profund i gran error que generarà molts perjudicis a curt, mitjà i llarg termini per a aquest servei".

El gerent de Menorca justifica la decisió

El gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, ha explicat que la decisió respon a la voluntat de la direcció de tirar endavant un projecte participatiu que impliqui tots els professionals que treballen a l’UCI amb l’objectiu d’aconseguir millors resultats de tipus organitzatiu i de gestió dels pacients crítics. "Es tracta d’un canvi de model que respon als objectius del pla estratègic que es va definir per a aquests quatre anys i que preveia, entre altres directrius, la voluntat d’avançar en el pla de qualitat assistencial i la millora de l’atenció als pacients en tots els àmbits", ha assenyalat.

Per tirar endavant aquest projecte, la gerència vol comptar amb un professional que considera que reuneix el perfil més indicat per desenvolupar i liderar aquestes funcions, el nomenament del qual es comunicarà en breu. El gerent ha agraït públicament la implicació i la dedicació del doctor Fernández Cid durant els anys de servei al capdavant de l’UCI de l’hospital Mateu Orfila.

La direcció continuarà comptant amb el doctor Fernández Cid des de la seva feina de metge intensivista, que continuarà compaginant amb la de coordinador hospitalari de trasplantaments –una tasca que desenvolupa des de l’any 2001–, i amb la funció de coordinador de la unitat de marcapassos, que des de gerència es vol reforçar a partir d’ara.

stats