Salut i nutrició 05/01/2021

La directora mèdica del Mateu Orfila titlla de "crítica" la situació sanitària a Menorca

Hi ha hagut 48 nous contagis de coronavirus en les darreres 24 hores

Ivan Martin
2 min
Tamara Contreras avisa a la societat menorquina de l'augment dels contagis.

MaóLa directora mèdica de l’hospital Mateu Orfila de Maó, Tamara Contreras, ha titllat la situació sanitària a Menorca de “crítica” i adverteix que si continuàs aquest augment de contagis de coronavirus el sistema sanitari podria “saturar-se”. Els 48 nous positius detectats les darreres 24 hores han encès tots els llums d’alarma. En aquests moments hi ha 195 casos actius, 184 en seguiment per les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus (UVAC), 2 persones a la planta de medicina interna, 3 a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Mateu Orfila i 6 professionals sanitaris en seguiment per salut laboral.

Contreras ha fet una crida a la responsabilitat dels menorquins perquè evitin reunions aquesta nit dels Reis, conservar les bombolles familiars i mantenir la distància social i l’ús correcte de la mascareta durant el temps que comparteixin amb els contactes estrets. “És un moment crític amb els Reis per endavant i sense saber l’impacte de les reunions de la nit de Cap d’Any. Parlam de 250 contactes estrets en tan sols 24 hores que hauran d’estar confinats, cosa que representa un impacte social i econòmic molt important”, assenyala.

D’altra banda, la directora mèdica del Mateu Orfila avisa del perill de saturar l’activitat a les UVAC: “Hi ha 24 persones sense descansar a les UVAC, rastrejant els contactes estrets cada dia per evitar un incendi major. Els tècnics de laboratori analitzen manualment més de 500 PCR diàries, i cal recordar que no tenim ni tractament ni immunitat per aturar la malaltia”.

Qui també ha avisat de la gravetat de la situació a l’illa ha estat l’epidemiòleg de l’àrea de Salut de Menorca, Maties Torrent, en declaracions efectuades a l’Iris: “S’està començant a desbordar, amb nous brots que són conseqüència de les trobades de Nadal i Cap d’Any. No ens hem portat prou bé, com a societat no hem estat estrictes i els casos es poden multiplicar els pròxims dies o setmanes. La situació pot ser crítica, però no ho empitjorem, quedem a casa”.

stats