Balears 06/12/2014

Iago Negueruela: “El contracte a temps parcial amaga sovint abusos patronals i economia submergida”

Jaume Perelló
3 min
Iago Negueruela: “El contracte a temps parcial amaga sovint abusos patronals i economia submergida”

PalmaEl col·lectiu d’inspectors de treball va alçar la veu aquesta setmana arran d’un informe del Consell empresarial per a la competitivitat en el qual es reclamava augmentar la inspecció i posar encara més el focus en els aturats que es troben en l’economia submergida

En opinió de la Unió progressista d’aquests professionals, el principal problema són els contractes a temps parcial que fan servir precisament moltes empreses.

Si un fa cas del que sent a les tertúlies, tothom està explotat. Arriba a Inspecció?

Hi ha moltes denúncies, però evidementment moltes menys de les que tocaria. Amb un atur disparat i amb la necessitat que té la gent d’obtenir ingressos, la prioritat ara mateix no és que es compleixi la llei, sinó cobrar cada mes. Hi ha un patiment de milers de persones més greu dels que molts puguin creure.

Les grans empreses que cotitzen a l’Íbex 35 troben que el principal problema són els aturats que fan feina en negre.

Hem de combatre tot tipus d’irregularitats. Però el nostre col·lectiu es va mostrar especialment indignat quan sentírem que les principals empreses d’aquest país consideren que el problema és la gent que se cerca la vida en l’economia submergida. I, sobretot, perquè una part molt important de l’economia submergida són els contractes que fan les mateixes empreses a temps parcial i després obliguen el treballador a fer 8 o 10 hores. Aquest és un dels principals problemes actuals, i no són precisament els treballadors els que demanen estar contractats per menys hores de les que fan.

Però se suposa que vosaltres això també ho perseguiu.

Sí, és clar, si bé hem de tenir en compte que anualment es marquen unes prioritats i se’ns demana que posem el focus precisament en allò que diuen les grans empreses, en els aturats que un dia fan feina de cambrers en una festa. No dic que no s’hagi de mirar l’aturat que se cerca la vida, però mentre feim això no param atenció a la gran quantitat de contractes a temps parcial que emmascaren jornals sencers, abusos patronals i economia submergida.

Voleu dir que hi ha un excés de priorització de la vostra tasca contra els més dèbils?

No dic que es faci expressament, però en part és així. Els darrers tres anys hem rebut ordres de prioritzar, per exemple, el sector de les bodes i comunions, perquè hi ha puntes de feina gran i algunes empreses agafen gent que cobra una prestació. És clar, ens hem de posar en la pell de l’afectat: una persona que cobra 400 euros al mes i a qui telefona un conegut perquè faci un dia de cambrer. Contra aquesta persona, si la trobam, hem d’aixecar acta i realment li cau tot el pes de la llei i tindrà problemes per continuar cobrant la prestació.

I, mentrestant, hi ha alguns treballadors que dupliquen les hores respecte de les que figuren en el contracte.

Ens trobam casos amb contractes de 10 hores setmanals que en realitat en fan 48. Abans, fa uns anys, investigàvem les hores extra no declarades. Ara és que els treballadors ja no es plantegen cobrar les hores extraordinàries. Hem entrat en l’era de la tarifa plana i qui arriba als mil euros ho celebra. S’ abusa del contracte a temps parcial, una figura que eclosiona gràcies a la reforma laboral i que només ha servit per precaritzar els treballadors i per ocultar a l’administració milers i milers d’hores de feina. Aquesta és l’economia submergida que hem d’investigar i denunciar, pel bé de tots. Per aquest motiu el meu col·lectiu està molest, perquè ens fan anar contra les persones més precaritzades, les que estan més avall de l’escalafó, i no tenim temps d’actuar on realment hi ha el frau més important.

Pensau que pot empitjorar?

Lamentablement, no es veu un horitzó gaire positiu. La reforma laboral no ha fet més que llevar unes desenes de milers d’aturats de les llistes a tot l’Estat, però a canvi d’estar contractats per dues hores. Això no resol en absolut el problema estructural de l’atur, que és el 80% de les xifres que tots coneixem. És molt fàcil de calcular. A Balears, un 80% de la gent desocupada el tercer trimestre no va cobrar res, absolutament res. Aquesta taxa de desprotecció tan elevada ens indica que fa temps que no cotitzen, que fa temps que són a l’atur i, per tant, que les mesures no han resolt la seva incorporació en el mercat laboral. Sembla que es vulgui arribar al model britànic del contracte a 0 hores; és a dir, a disposició de l’empresari. I en el nostre context i amb les pràctiques que ja estam veient respecte dels de temps parcial, això seria un desastre.

Heu rebut mai una ordre per mirar a un altre lloc?

Mai. Sempre hem actuat amb independència. La queixa és que l’Estat i la Comunitat Autònoma, que també hi participa i té competències per programar les campanyes, es fixen massa poc en allò que s’amaga darrere del contracte a temps parcial.

stats