MEDI MARÍ
Societat 14/11/2015

Els pescadors s’autoregulen

Les confraries proposen noves restriccions a la reserva de Llevant i prohibir-hi la pesca submarina

M. Bonnín
3 min
PARALITZACIÓ I REACTIVACIÓ DEL SEGUIMENT DE LES RESERVES
 El Govern ha reprès les reunions de seguiment de les set reserves marines de les Illes. Durant la legislatura passada només se’n varen dur a terme en una ocasió, l’any 2014. També es retallà la plantilla de personal de vigilància i es paralitzà el seguiment científic a causa de les retallades en el pressupost tant per part del Ministeri com del Govern balear.

ManacorEls pescadors professionals han proposat ampliar restriccions a la pesca a la Reserva Marina de Llevant i la prohibició total de la pràctica de la pesca submarina. Aquestes són dues de les principals qüestions tractades en la primera reunió de la comissió de seguiment de la reserva marina de Llevant de la legislatura. Mentre que les primeres mesures s’aprovaren per consens, la prohibició de la pesca submarina va quedar enlaire per l’oposició mostrada per la Federació Balear d’Activitats Subaquàtiques.

Contra els furtius

“És incongruent que s’hi pugui practicar la pesca submarina”, afirmà ahir el patró major de la confraria de Cala Rajada, Pedro Mercant, qui alertà sobre les pràctiques furtives: “No anam contra els bussos, sinó contra les escopetes”, indicà. “A les reserves de la resta de l’Estat està prohibit”, recordà després. Cal destacar que generalment la pesca submarina no està permesa a les reserves marines. Malgrat això, el Govern de les Illes Balears la permet a les de Palma, Migjorn i Llevant. Aquesta premissivitat, a més, quedà fermada per l’Executiu anterior mitjançant un decret el 22 de maig, dos dies abans de les eleccions.

Les entitats ecologistes donen suport a la prohibició i ressalten la contradicció de permetre un tipus de pesca on l’activitat furtiva és més fàcil, sobretot a causa de la manca de personal per vigilar l’espai protegit. “Si no hi ha mitjans per vigilar, no hi ha control”, indicà Antoni Muñoz, representant del GOB a la comissió de seguiment.

Les altres mesures proposades pels pescadors suposen millores en la regulació de les arts de pesca i alguns moviments de vedes. Per exemple, es reduirà la temporada de pesca amb tresmall (un ormeig format per tres xarxes superposades), que acabarà el 31 d’agost. “Així el feim coincidir amb el final de la temporada de la llagosta i evitam que se n’agafi sense voler. El setembre és un mes molt important per a la reproducció de la llagosta”, digué Mercant. Per altra banda, es reduirà la mida màxima de les xarxes en aigües interiors (competència de la Comunitat Autònoma), que passarà a ser de 1.500 metres i no de 2.000. També es reduirà un mes la temporada de pesca del moll o es modificaran les dates de la pesca de cerviola. Totes aquestes mesures necessiten l’aprovació de l’Executiu, ja que la comissió de seguiment és un òrgan consultiu.

Pescadors ecologistes

“Seguim els consells de l’Institut Oceanogràfic”, apuntà Mercant. De fet, la confraria de pescadors de Cala Rajada és pionera en la lluita contra la pesca abusiva, ja que va ser una de les entitats que més treballaren per a la creació de la Reserva Marina de Llevant, feta efectiva el maig de 2007, després d’una forta oposició d’altres sectors, com el turístic i el de la pesca recreativa.

Altres fronts oberts

La necessitat de regular els fondejos a les zones del Caló i l’Arenalet del Verger també es varen posar damunt la taula durant la reunió, per part de l’Ajuntament d’Artà. “La pressió durant l’estiu és altíssima”, indicà la regidora Aina Comas. Aquesta situació ja s’havia fet evident en la darrera reunió de la comissió, el maig de 2014, en què s’informà que la zona havia patit una disminució de la densitat en la població de la nacra ( Pinna nobilis ). Això demostra el deteriorament del fons i indica la necessitat de “regular-hi el fondeig”, segons es pot llegir a l’acta de la sessió. A més, s’hi tractà la possibilitat d’ampliar la reserva cap a la Colònia de Sant Pere.

Per la seva banda, el Govern va sol·licitar la col·laboració dels consistoris d’Artà i de Capdepera, que podrien aportar un espai on ubicar una oficina d’informació sobre la reserva marina.

Un dels reptes futurs de la reserva marina de Llevant serà la unificació de la normativa, ja que està gestionada per dues administracions: l’Estat (aigües exteriors) i la Comunitat Autònoma (aigües interiors). La zona gestionada pel Ministeri és més restrictiva, perquè les xarxes poden fer 1.000 metres com a màxim i la pesca submarina hi està prohibida.

stats