Publicitat
Publicitat

PRESSUPOSTOS GENERALS

Els agents socials diuen que el 'maltractament' de Rajoy a Balears llasta la recuperació

PIMEM, CAEB i CCOO consideren indignant el projecte de pressupostos generals i asseguren que repercutirà en l'economia

"Indignants, ofensius i d'una injustícia terrible" són els pressupostos generals de l'Estat, en opinió del president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca, Antoni Mas. El directiu empresarial ha estat un dels portaveus dels agents socials més durs amb el projecte que ahir va presentar el ministre Cristóbal Montoro, si bé hi ha unanimitat a desqualificar que s'hagi tornat a deixar Balears a la coa de l'Estat. Mas recorda que "cada illenc rep 100 euros menys que la mitjana estatal. A més, si ja venim d'una situació amb un dèficit enorme d'inversió, el que hauria de fer el govern central és compensar, i no mantenir aquest maltractament", ha dit.

La Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) tampoc s'ha mossegat la llengua i ha assegurat que "persiteix el continu càstig a Balears reflectit en els últims anys en els pressupostos generals de l'Estat. Aquests pressupostos no reconeixen l'esforç del territori amb major dinamisme en PIB i població activa d'Espanya, i que no obstant això no arriba a la renda per càpita de les sis comunitats autònomes que reben més inversions", ha assegurat Carmen Planas, presidenta de la patronal.

Garantir l'equitat

Des de la CAEB es recorda al govern central que "l'obligació dels poders públics és garantir l'equitat i tenir en compte la rendibilitat social i econòmica de les inversions, a més de considerar el risc de manca de cohesió i continuïtat territorial produït per aquest baix nivell d'inversions i el dèficit de finançament, que cal corregir urgentment".

Tant PIMEM com CAEB esperen que "el tràmit parlamentari millori la partida pressupostària i s'augmentin les inversions perquè Balears s'acosti a la mitjana espanyola" i, així, com a mínim es rebi més inversió que aquelles que tenen major renda per càpita. Cal recordar que el País Basc va tenir l'any 2012 una renda per càpita de 30.829 euros davant els 24.393 de Balears. Tot i això, els bascos reben 205,32 euros per habitant, enfront dels 144,36 euros de Balears.

Antoni Mas, de PIMEM, ha destacat que precisament "els pressupostos generals han de ser un instrument de redistribució de la riquesa, i ara resulta que la distribueixen amb criteris que ni tan sols tenen en compte la realitat de patiment de moltes petites i mitjanes empreses, que es veurien directament o indirectament beneficiades d'un major volum d'inversió, que malauradament es reserva per a altres comunitats que es veu que tenen més drets que nosaltres. Aquest maltractament alentirà, en el millor dels casos, la recuperació econòmica".

Per la seva banda, el sindicat CCOO ha dit avui que "continua el greuge envers els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears" amb un projecte de pressupostos que demostra la necessitat "d'un tractament especial per a les Balears, cosa que de manera reiterada se'ns ha negat, tant pel que fa a les inversions estatutàries com en l'aplicació del Règim Especial".

CCOO considera que "aquests pressuposts ni milloren la competitivitat de les nostres empreses ni aposten per la creació d'ocupació, per la qual cosa continuaran llastant més la sortida de la crisi".

Des del sindicat, demanen al conjunt de les forces polítiques de les Illes "un esforç per revertir aquesta situació, i al conjunt de la societat balear, que s'uneixi per reclamar un finançament just envers la nostra comunitat que reverteixi en una millora de les condicions de vida dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF