DESACORDS AMB MADRID
Política 12/11/2016

Clam unànime de l'esquerra contra el govern Rajoy

La retallada parcial del descompte de resident augura una legislatura hostil als interessos de les Balears

Montse Terrasa
3 min
La retallada en el descompte de residents afectarà les tarifes de les empreses i els grups a partir de l’1 de gener.

PalmaPrimer va ser la reclamació de quasi 50 milions d’euros per les dessaladores i ara, la retallada en el descompte de residents. Diferents veus ja s’han alçat en contra del que consideren atacs sense justificació des del govern central cap a la ciutadania de les Illes Balears.

Rebuig és la paraula que han fet servir entitats privades, partits polítics i institucions davant la decisió del Ministeri de Foment de retallar la subvenció del descompte de resident. A partir de dia 1 de gener afectarà les tarifes de les companyies aèries amb les empreses i també per als viatges de grups.

La primera a alçar la veu en contra d’aquesta mesura va ser la patronal d’agències de viatges, Aviba, que va dir divendres que aquesta retallada va “en contra dels interessos i els drets de la ciutadania” de les Illes. Ahir, les crítiques sorgiren de MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i el Consell de Menorca, que ja ha anunciat que demanarà al Ministeri que tiri enrere aquesta retallada.

Des del Consell de Menorca, illa afectada per la doble insularitat, igual que Eivissa, es considera que aquesta reducció “és un atac inadmissible del govern del PP de Madrid als ciutadans de l’Arxipèlag”.

Paralitzar la resolució

El Consell menorquí va informar ahir que la seva presidenta, Maite Salord, ja ha contactat amb Aviba i amb el Govern balear, i anuncià que “en el ple de dia 21 de novembre presentarà una proposta d’acord instant el Ministeri de Foment a paralitzar la resolució i a mantenir l’actual sistema de descompte per a grups i bitllets individuals”. En cas de no obtenir la resposta desitjada, cercarà unificar “els esforços de l’Administració, el sector privat, els clubs esportius i les entitats en defensa d’un transport aeri digne per a Menorca”, avança la institució.

Per part de MÉS per Menorca, el diputat Nel Martí va acusar el PP de tenir una “actitud salvatge” per qüestionar dos temes de primer ordre, la connectivitat de les Illes i les dessaladores, “temes que estaven tancats”, segons va remarcar. Martí també va posar en dubte el paper que ha jugat el PP balear en aquests dos assumptes i va recordar ahir que en aquestes i altres reclamacions al govern central, com són el REB i la tarifa plana, les inversions estatutàries i el Pla de carreteres, el Parlament balear va aconseguir la unanimitat de tots els grups. “Esperam que estigui de la nostra banda, però ens temem que estigui en la contrària”, afegí el diputat menorquí. “És intolerable que el Govern central actuï unilateralment, sense diàleg ni voluntat d’acord amb les institucions de les Illes Balears”, va afegir el representant de MÉS per Menorca. En aquest sentit, Martí es va demanar “perquè Madrid aplica aquesta retallada en la bonificació aèria i no, per exemple, en les reserves de grups amb tren i AVE”, qüestió per a la qual ell mateix va donar la resposta: “Madrid encara no ha entès la insularitat”.

MÉS per Menorca va anunciar que els propers dies presentarà una iniciativa, tant al Parlament balear com al Congrés i al Senat, per instar el Ministeri de Foment a paralitzar el desenvolupament de la nova resolució i a dialogar amb el Govern de les Illes.

David Abril, coportaveu de MÉS per Mallorca, va recordar ahir que “només amb la gestió de l’aeroport de Son Sant Joan AENA guanyarà enguany prop de 200 milions”. Per aquesta raó, el diputat va manifestar que “no entenem que, tot i els grans beneficis que s’obtindran amb la gestió dels nostres aeroports, des de Madrid vulguin retallar el descompte de resident”. Abril va instar Madrid “a traspassar al Govern de les Illes Balears la gestió dels ports i aeroports de la nostra comunitat, així com de les taxes aeroportuàries”.

El diputat va recordar ahir que, per iniciativa de MÉS, dimarts s’elevarà des del Parlament de les Illes Balears al Congrés dels diputats la proposta de modificació del REB per tal d’aconseguir la tarifa plana, “una demanda històrica de la ciutadania de les nostres illes i que forma part dels Acords pel Canvi”.

Les dessaladores

El mateix rebuig ha provocat la reclamació dels quasi 50 milions d’euros pel sobrecost de les dessaladores. En aquesta qüestió, també es va manifestar ahir el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, que dirigirà una protesta formal al govern de l’Estat per “l’engany a tota la ciutadana” pel que fa al cost de la dessaladora de Santa Eulària del Riu. Torres va recordar que la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, “es va comprometre a desbloquejar la posada en marxa de la dessaladora de Santa Eulària i que el govern de l’Estat assumiria el cost total de la infraestructura”.

D’altra banda, el conseller de Medi Ambient de Menorca, Javier Ares, va acusar al govern central de “traïció política” i també va exigir-li cooperació.

stats