Publicitat
Publicitat

Rússia vol tenir Ucraïna sota control més que una nova invasió

Els moviments separistes que s’han escampat per l’est d’Ucraïna han revifat el fantasma d’una invasió a l’estil de la de Crimea amb els 40.000 soldats russos que estan desplegats a la frontera entre els dos països. Però els objectius de Moscou són més subtils i suposen una estratègia a llarg termini per evitar que Ucraïna s’escapi de la seva òrbita econòmica i militar, segons diversos analistes.

Per aconseguir-ho, el Kremlin ha fet una demanda central que no sembla, en principi, forassenyada, i és que Ucraïna adopti un sistema de govern federal que doni més poder a les regions. La idea és dotar Ucraïna d’un sistema en què els diferents territoris elegissin els seus líders i fossin ells els que governessin l’economia, la cultura i les tradicions religioses. I que tinguessin les mans lliures per establir els lligams que volguessin amb Rússia. Però diversos analistes rebutgen aquesta estructura, ja que diuen que minaria la sobirania d’Ucraïna. “És una manera més de desmantellar i sotmetre Ucraïna”, diu Lilia Xevtsova, del Centre Carnegie a Moscou.

El repte per als ucraïnesos serà, doncs, trobar un equilibri entre donar a Putin prou influència per satisfer les seves ànsies i alhora preservar la sobirania del seu país. El debat sobre la qüestió del poder regional i el federalisme serà clau. A Moscou són clars sobre els seus objectius: “Un estat centralitzat només serà terreny abonat per als radicals”, assegura Serguei Jelezniak, un dels polítics russos afectats per les sancions dels EUA per l’annexió de Crimea. I si Putin preveu que les seves peticions no són ateses, podria actuar -no se sap com- abans de les presidencials ucraïneses, previstes per al 25 de maig, quan veuran la llum un nou govern i una nova Constitució.