Netejam les sípies. Per fer aquest plat, les més adequades són les d’aproximadament un quilo. Tallam les sípies a daus i la ceba a juliana. Posam la ceba, les sípies, el llorer, els alls i el vi ranci a foc fort, en una greixonera ben tapada. Passats uns minuts, quan vegem que la ceba i la sípia comencen a suar, posarem una micona de sal i un poc de pebre bo, i prosseguirem la cocció uns minuts més. Ara hi afegim el moraduix, la tomàtiga ratllada i la sobrassada, abaixam el foc i continuam cuinant, però ara amb la greixonera destapada. Passats uns minuts, incorporam les panses i una mica d’aigua si veim que el guisat està quedant sec. Ho deixam coure fins que la sípia sigui cuita, tenint en compte que és agradable que no quedi excessivament blanota. Al final hi afegim les ametlles torrades, que haurem trossejat de manera desigual. Bon profit!
Un quilo de sípia
Sis cebes
Un manat de grells
Sis tomàtigues de ramellet
150 grams de sobrassada novella
Una cabeça d’alls
Dues fulles de llorer
Un manadet de moraduix
Un tassó de vi ranci
Panses
Ametlles torrades
Sal i pebre bo