PREMIS CIUTAT DE PALMA

“Els Ciutat de Palma són el compromís amb els creadors”

Els premis es varen lliurar ahir en una gala al teatre Principal a ritme de cabaret

A ritme de cabaret i amb humor va transcórrer ahir la gala de lliurament del premis Ciutat de Palma al teatre Principal. Els protagonistes, però, sense dubte, foren els premiats, encapçalats per un bon estol de creadors mallorquins joves i emergents que s’apoderaren dels premis Ciutat de Palma amb intervencions fresques i reivindicatives.

Una gala en la qual el batle de Palma, Antoni Noguera, es va fer ressò de quatre aspectes cabdals del seu govern: els equipaments culturals, el projecte Ramon Llull 2030, la memòria històrica i l’Any Llompart. Noguera volgué fer valer els Ciutat de Palma “com la celebració d’un art viu i compartit, com la vida mateixa”. “La prova fefaent del compromís de la ciutat amb la cultura i els seus creadors”, afegí el batle.

Durant l’acte no faltaren els homenatges a Josep Maria Llompart en el 25è aniversari de la seva mort “una baula imprescindible de la llarga cadena de la llengua catalana, que va fer de la seva vida un exemple de servei al país”, recalcà el batle Noguera. També es musicaren dos poemes de Llompart.

La gala

La gala, en general, fou entretinguda i àgil malgrat algunes errades de caràcter més tècnic. El dramaturg Bernat Molina va fer de mestre de cerimònies de la vetllada, acompanyat per les cantants i actrius Marian Lush i Alexandra Muñoz, un cos de ball de 6 persones i la banda municipal de música de Palma que va sonar en directe sobre l’escenari del teatre.

La nit s’encetava amb la cançó cabaretera All that jazz però amb una versió més nostrada, Idò ges, i l’aparició estelar d’entre el cos de ball del regidor de Cultura, Llorenç Carrió que va fer riure el públic.

El primer a recollir un guardó fou Guillem Aloy, guanyador de la beca d’investigació per Atles d’arquitectura teatral a Palma. Seguidament, fou el torn del premi de còmic, el cordovès Andrés G. Leiva, per “una història plena de sensibilitat i qualitat”, assenyalà el jurat.

El premi de teatre recaigué en la peça # Comviure, els actors i directors de la peça just pujar a l’escenari es varen fer una selfie. El dramaturg Joan Fullana agrair el guardó “d’una obra de teatre que no passa dins un teatre” i animà la primera fila del Principal -les autoritats- a veure la peça que es tornarà a representar al mes de maig. “Convé que vegeu teatre”, els digué.

L’artista Bel Fullana, guanyadora del premi d’arts visuals, va fer la intervenció més fresca, despreocupada i divertida. Va voler donar les gràcies al jurat per elegir una obra de pintura i a la seva parella “per haver d’aguantar l’olor d’aiguarràs”. El premi de música fou per a Folk Souvenir,de Joana Gomila, que no pogué ser al teatre però envià un missatge al públic. Miguel Eek, recollí el premi d’audiovisuals. Francesc Puigpelat el de novel·la, Carles M. Sanuy el de poesia i Duch Pizà Flores Prats el Guillem Sagrera d’arquitectura, tres guardons amb anècdota inclosa, ja que els dos autors dels premis literaris són de Balaguer i el guardó d’arquitectura premia la reforma del Casal Balaguer.

A l’acte no hi faltaren les autoritats, hi eren totes. Del Govern, encapçalades per la presidenta, Francina Armengol, i un bon grapat de consellers. Del Consell, presidits per Miquel Ensenyat i el Consistori de l’Ajuntament de Palma complet. També hi assistiren persones vinculades al món de la cultura en una vetllada que tingué un caràcter festiu i musical.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF