Publicitat
Publicitat

PARLAMENT

L'esquerra aprovarà 26 lleis aquesta legislatura i una serà la de consultes

Podem n'impulsarà una altra per garantir el “dret a la informació”

La majoria progressista té intenció d'aprovar en els quatre anys de legislatura un mínim de 26 lleis, que abracen diversos àmbits, una de les quals és la llei de consultes, una iniciativa que fixarà un marc de garanties i de participació social per a la realització de referèndums i consultes populars a escala local, insular i autonòmica, en l'àmbit de les respectives competències. Els representants de les quatre forces que donen suport al Govern (PSIB, Podem, MÉS i MÉS per Menorca) han pactat aquest dimecres aquestes 26 iniciatives legislatives que s'aprovaran en endavant.

Entre les iniciatives acordades hi ha noves lleis i també modificacions de les actuals, tant proposades pel Parlament com pel Govern o pels consells insulars. La llei de consultes, per exemple, és una nova norma que sortirà de la Conselleria de Transparència del Govern, igual que la nova llei de transparència. A banda d'aquestes, l'esquerra preveu dues modificacions de la Llei d'IB3: una d'imminent, per desbloquejar la situació actual i canviar el consell de direcció i el director general de l'ens, i una altra a mitjan termini, per desenvolupar la normativa actual.

El full de ruta legislatiu del Pacte també inclou la modificació de l'Estatut d'Autonomia per eliminar els aforaments dels polítics autonòmics, a més d'una reforma del reglament del Parlament. Es preveu alhora una nova llei de consells insulars. L'esquerra desenvoluparà la Llei de dependència i la de serveis socials, aquesta per establir una nova cartera de serveis. Així mateix, es treballarà per fer una llei d'educació i s'aprovaran diverses regulacions en l'àmbit turístic, com la del tot inclòs, la del lloguer turístic i la modificació de la Llei de turisme actual.

Al mateix temps, es revisaran els elements més 'desreguladors' de la Llei de turisme, de la Llei del sòl, de la Llei agrària i de la Llei de comerç. S'impulsarà una llei d'indústria, s'aprovarà un nou règim energètic per a Balears o es modificarà la legislació actual per evitar la importació de residus de fora. Es modificarà la Llei de protecció dels animals per avançar cap a una llei de benestar animal. Es farà una llei d'habitatge, una llei d'igualtat entre homes i dones i una llei de LGTBi.

Entre les normes pactades per les forces d'esquerres, que emanen dels acords de governabilitat signats, en destaca una altra a iniciativa de Podem: una "llei del dret a la informació". La norma es farà "en desenvolupament de l'Estatut per garantir l'accés a una informació independent, veraç i plural". La Llei de funció pública es modificarà perquè el coneixement del català torni a ser un requisit per poder fer feina a l'administració i per adaptar-la a l'estatut bàsic de l'empleat públic. Es farà una llei de fosses i una llei de memòria històrica. S'aprovarà una norma que regularà la futura oficina anticorrupció.

El portaveu de MÉS al Parlament, David Abril, ha defensat aquestes lleis per combatre "l'herència d'inseguretat jurídica" que ha deixat el PP i ha advertit que "per canviar les coses" calen aquestes lleis pensades per fer efectius els canvis a mitjan i llarg termini. "No volem durar només quatre anys", ha apuntat Abril, en referència a la majoria progressista. "Això ha de durar un mínim de dues o tres legislatures", ha sentenciat.

Etiquetes