INICI DE LEGISLATURA

Bauzá i Antich, senadors autonòmics sense tots els vots de PP i PSIB

14 dels 59 diputats no han votat, la majoria per inexperiència, la resta s'hi han abstingut i els tres d'El Pi han estat els únics que han rebutjat els dos expresidents

Els expresidents del Govern José Ramón Bauzá i Francesc Antich són des d'aquest dijous senadors autonòmics per Balears. Però ho són amb manco vots dels prevists. Ni tan sols han aconseguit el suport de tots els diputats de PSIB i PP, els seus propis partits, en una votació força accidentada, en la qual no han votat tots els diputats de la cambra, en bona part per inexperiència, perquè era la primera vegada que votaven amb el sistema electrònic.

Com que els noms de Bauzá i Antich eren els dos únics proposats per ocupar les dues places de senadors autonòmics, la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha demanat al ple si es podien ratificar els dos noms per assentiment i sense necessitat de votar. Ha estat llavors quan la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha demanat que es votassin, una petició que han anat subscrivint la resta de forces, alguna amb crítiques cap a Bauzá. Així ho ha fet el nou portaveu de MÉS, David Abril, qui ha criticat el sistema de votació, que obliga a votar els dos candidats en la mateixa proposta, i ha apuntat que el cos els demanava votar en contra de Bauzá per no premiar amb un càrrec al Senat "una persona castigada per les urnes". No ho han fet perquè per fer-ho haurien de votar també en contra d'Antich.

Antich i Bauzá, que aquest dijous eren al Parlament (Bauzá entre el públic i Antich darrere dels escons del PSIB), han obtingut 28 vots favorables, malgrat que PP i PSIB tenen 34 diputats. La resta de grups s'hi han abstingut, però no tots els diputats han votat. Dels 22 diputats que sumen Podem, MÉS, Ciutadans i Gent per Formentera, només s'han comptat 14 abstencions. Els tres diputats d'El Pi han estat els únics que hi han votat en contra. El seu portaveu, Jaume Font, que immediatament després de la votació s'ha dirigit cap a Bauzá i Antich, ha justificat el rebuig perquè no s'ha consensuat res i, segons ell, els dos senadors no seran autonòmics, sinó del PP i del PSIB. "El bipartidisme i la casta tornen a guanyar la partida", ha dit en referència a Podem.

En total, per tant, només han votat 45 dels 59 diputats de la cambra. N'hi ha hagut 14 que no han votat, la major part perquè no n'han sabut. El líder de Podem, Alberto Jarabo, per exemple, ha reconegut que se li ha passat el temps per votar quan donava indicacions als seus companys. La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha estat l'única que ha advertit que no ha votat de manera intencionada perquè no hi ha senador per Formentera.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF