PARLAMENT
Portada 08/07/2015

La negociació d'IB3 obre aquest dijous l'activitat parlamentària

Els portaveus de l'esquerra intentaran arribar a un acord amb el PP per renovar immediatament la direcció en un ple extraordinari que ja s'ha demanat

Q. Torres
2 min
El director general d'IB3, Pep Codony, serà un dels substituïts / ISAAC BUJ

PalmaLa negociació del futur consell de direcció d'IB3 que mantindran els diferents portaveus parlamentaris aquest dijous al matí obrirà l'activitat parlamentària d'aquesta legislatura. La reunió serà prèvia al ple d'obertura de la legislatura, en el qual s'elegiran els dos senadors autonòmics i prendran possessió els nous diputats.

La intenció dels portaveus de l'esquerra és arribar a un acord amb el PP per renovar els sis membres del consell de direcció d'IB3 (en té nou) que varen acabar el mandat el mes de març passat. Entre els sis membres que es proposarien, la majoria dels quals a proposta progressista, hi figuraria el futur director general de l'ens públic de Ràdio i Televisió Autonòmica, IB3. Actualment, els nou membres del consell de direcció ho són a proposta del PP i, per tant, els tres que quedarien ho serien a proposta del PP.

Durant les reunions prèvies que han estat mantenint les formacions d'esquerres, ja s'han començat a posar noms sobre la taula, alguns dels quals varen estar vinculats a l'extinta Televisió de Mallorca, un model que la mateixa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha posat com a referent del que voldria per a IB3.

La intenció de l'esquerra és arribar a un acord amb el PP, entre altres coses perquè la llei actual obliga que la renovació de membres del consell de direcció i l'elecció del director general s'hagi de fer amb una majoria parlamentària de dos terços (40 dels 59 diputats del Parlament). Si no hi hagués acord amb el PP, s'hauria d'esperar sis mesos, durant els quals continuarien els mateixos membres del consell de direcció i el mateix director general, Pep Codony. Precisament aquest dimecres la mesa del Parlament ha admès a tràmit un escrit de Codony en el qual informa que són sis els membres del consell de direcció que s'han de substituir perquè ha vençut el mandat d'un altre integrant.

Entre els responsables progressistes es fan dues lectures distintes de la llei actual: en la primera s'haurien d'esperar sis mesos des de la votació fallida per rellevar els membres del consell de direcció, i en la segona, els sis mesos començarien a comptar des del març, que és quan varen vèncer la majoria de mandats dels integrants del consell de direcció i, per tant, es podrien rellevar al setembre. En qualsevol cas, si no hi hagués acord amb el PP, el canvi a IB3 no podria ser immediat. En aquest cas, l'esquerra té clar que no esperarà i el seu 'pla b' passaria per modificar la llei actual per fer el canvi immediatament.

Hi haurà ple extraordinari

De fet, aquest dimecres la mesa ja ha aprovat una petició dels grups progressistes per convocar la Diputació Permanent (l'òrgan que es manté actiu quan el Parlament està de vacances) amb l'objectiu de demanar un ple extraordinari per a aquest estiu. Inicialment, aquest ple seria per designar el candidat a cobrir una vacant de magistrat al Tribunal Constitucional, per a l'elecció dels nous síndics de Comptes i per elegir els membres del consell de direcció i el director general d'IB3.

stats