Política 22/01/2018

La zonificació i el PTI centren el debat del ple del Consell Insular de Menorca

Mentre l'equip de govern defensa el projecte pel lloguer turístic i el Pla Territorial Insular, el PP insta a garantir la seguretat jurídica per evitar en un futur indemnitzacions com el cas Cesgarden

Iván Martín
2 min
Susana Mora ha defensat el model territorial de Menorca davant els atacs del PP.

MaóIntens debat el que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu del Consell Insular de Menorca, a Maó. Una interpel·lació del Partit Popular relacionada amb el model territorial i turístic ha acabat amb un intercanvi d'acusacions que posen de manifest les diferències de model entre els partits d'esquerra i el PP. La presidenta del Consell, Susana Mora, ha defensat el projecte presentat per l'equip de govern i ha assegurat que "la decisió que hem adoptat és la més clara i contundent d'aquest equip, ja que som coherents amb el model que volem per a Menorca i així ens vàrem presentar a les últimes eleccions. Vàrem dir que derogaríem la Norma Territorial Transitòria i ho hem fet. Som en aquest punt perquè el Partit Popular no va fer els deures durant el mandat anterior".

Mora ha continuat la seva defensa del model territorial destacant la fortalesa del PTI (Pla Territorial Insular). En aquest sentit, ha recordat que "si hem governat en 21 dels 25 anys de Reserva de la Biosfera, és perquè alguna cosa s'ha fet bé. El PTI és una d'elles. Deixin de demonitzar aquesta eina d'ordenació territorial que tants elogis ha obtingut". Mentrestant, Salomé Cabrera li ha contestat afirmant que "el seu fantàstic PTI ha provocat 100 milions d'euros en concepte de sentències indemnitzadores".

El debat ha anat pujant de to amb la proposta de zonificació. El Partit Popular ha insistit en les restriccions del projecte pel que fa al lloguer turístic i ha considerat que la mesura era un retrocés respecte del mandat anterior. Les excepcions efectuades per l'equip de govern han estat un focus de crítiques per part de Salomé Cabrera, qui ha assegurat que "vostès han d'explicar a la ciutadania els motius que permeten que unes zones siguin turístiques i unes altres no. Entenem el cas de Fornells però ens genera dubtes jurídics. No volem més casos com Cesgarden". La popular també creu que "s'ha fet urbanisme a la carta per solucionar el cas de Fornells, que en el PTI figurava com a nucli tradicional i calia que fos turístic, i per això s'han inventat el terme de 'corona litoral perimetral".

Finalment, la presidenta del Consell ha emplaçat l'oposició a "l'article 45 del PTI, que deixa molt clar quins són els nuclis zonificats. De la mateixa manera, s'estableixen 43 zones turístiques on es permet l'activitat. Cercam l'equilibri. Està molt bé que amb els beneficis d'un lloguer un pugui sufragar la despesa d'estudiar fora de l'illa, però en tornar hauria de poder viure en un poble i no en una urbanització com Cala Galdana". D'altra banda, Susana Mora ha recordat al PP que "el lloguer turístic té una activitat complementària però econòmica. S'ha de regular, igual que no pot habilitar-se una perruqueria en un primer pis o un restaurant en un àtic. No val tot".

stats