Política 26/04/2018

L'Ajuntament de Palma prohibeix el lloguer turístic a pisos amb el vot en contra de PP i Ciutadans

El regidor d'Urbanisme, José Hila, ha dit que un dels objectius principals de la proposta de zonificació és que els joves puguin accedir al lloguer residencial

Aina Riera Serra
4 min
Turistes passejant pels carrers de Palma.

PalmaLa nova proposta de zonificació de l'Ajuntament de Palma s'ha aprovat avui amb els vots a favor de PSIB-PSOE, MÉS i Podem i els vots en contra dels partits de l'oposició, Ciutadans i el Partit Popular.

La nova zonificació, basada en un informe que va encarregar el consistori palmesà, prohibeix el lloguer vacacional en edificis plurifamiliars i el permet en habitatges unifamiliars, excepte els que estan situats en sòl rústic protegit, els que són pròxims a l'aeroport i els que es troben en solars d'usos diversos, com els polígons industrials.

El regidor d'Urbanisme, José Hila, ha destacat que la nova zonificació es basa en els criteris de convivència social, com ara el tracte preferent al resident i la qüestió de la protecció del territori.

La zonificació s'ha fet per iniciativa popular de la Federació d'Associació de Veïns de Palma, que va demanar que la ciutat fos declarada zona única i no es permetés el lloguer vacacional en habitatges plurifamiliars.

Hila ha volgut recordar que l'oferta de pisos de lloguer vacacional va augmentar un 50% entre el 2015 i el 2016 i que ja ha arribat a les 20.000 places, la majoria de les quals estan en situació irregular, ja que només 545 habitatges tenen la llicència d'activitat que els correspon.

D'altra banda, també ha assenyalat que el 48% dels lloguers vacacionals s'oferien en períodes d'entre set i vuit mesos, cosa que perjudicava directament el lloguer residencial. Hila ha explicat que diverses grans empreses han volgut fer negocis i han comprat blocs d'edificis sencers per destinar-los al lloguer turístic. Segons el regidor d'Urbanisme, això ha fet que el lloguer residencial hagi augmentat un 40% i que actualment Palma sigui la segona ciutat d'Espanya que més renda familiar hi ha de destinar.

Les reaccions

La portaveu de Ciutadans, Patricia Conrado, ha dit que la nova zonificació crearà una paradoxa: la prohibició conviurà amb la construcció de grans hotels enmig de ciutat.

La formació defensa una regularització basada en un sostre de places, la convivència i la qualitat de l'oferta turística. A més, desmenteix que el lloguer vacacional sigui la principal causa de l'augment del preu del lloguer residencial, que atribueix a múltiples factors.

D'altra banda, Conrado assegura que moltes famílies, comerços i restauradors es veuran perjudicats per aquesta nova zonificació, ja que fins ara vivien del lloguer vacacional.

Marga Duran, regidora del Partit Popular a Palma, ha criticat la manca de rigor de l'informe en què es basa la nova proposta de zonificació. Per això, s'ha mostrat totalment contrària a la nova zonificació i ha dit que "la valentia no era prohibir sinó regular".

Duran també ha respost al regidor Hila i ha dit que "m'avergonyeix que digui que si una família depenia fins ara del lloguer turístic l'ajudaran amb serveis socials". La portaveu popular ha assegurat que aquestes declaracions "són una vergonya i una indecència" perquè "hi ha moltes famílies que volen fer ús de les seves propietats amb llibertat i no volen anar a la coa dels serveis socials".

Així mateix, Duran li ha recriminat la manca d'actuacions, com la construcció dels habitatges socials que s'havien de situar prop de la presó de Palma.

El regidor d'Urbanisme ha respost que "l'habitatge ha de tenir una funció social" i que la proposta de zonificació és una de les mesures que el Consistori vol establir per augmentar les places de lloguer residencial. Hila també ha esmentat altres mesures que el consistori palmesà ha impulsat, com la Llei d'habitatge, l'oficina Antidesnonament i les ajudes per accedir a un habitatge per a persones en situació de vulnerabilitat.

Fevitur estudia denunciar Cort

La Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) ha acusat al govern de Palma d'impulsar "polítiques radicals" contra el turisme i ha anunciat que estudia denunciar la prohibició del lloguer turístic en pisos en tota la ciutat per presumpta prevaricació.

La patronal ha lamentat en un comunicat que Palma sigui la primera ciutat de tot el país a adoptar "una mesura tan radical i populista" com és la prohibició total dels habitatges turístics de vacances en edificis plurifamiliares, que "respon únicament a motivacions polítiques".

Per al president de Fevitur, Tolo Gomila, la mesura aprovada pel ple de l'Ajuntament "denota la més absoluta animadversió cap al turisme i feia l'economia", així com la "incapacitat de gestió d'una minoria radicalitzada que per jocs d'equilibri parlamentari té responsabilitat al govern municipal".

L'entitat ha recordat que la intenció del consistori és engegar aquesta prohibició a partir de juliol, una vegada passat el tràmit del ple, però Fevitur ha avisat que està estudiant adoptar mesures legals davant els possibles indicis de prevaricació administrativa en tot el procés.

"No estem enfront d'una regulació, estem enfront d'una prohibició que empobreix la ciutat", ha assegurat Gomila, qui ha lamentat les conseqüències adverses de la iniciativa per a la petita i mitja empresa i el comerç de la capital balear.

Ha augurat que a més serà "un clar llast per la desestacionalizació tantes vegades promulgada per l'executiu i tan poc practicada".

La patronal estatal dels habitatges turístics vacacionals ha recordat que hi ha hagut sentències favorables a les seves tesis a Oviedo, Barcelona, Madrid, València, Canàries o Berlín, en relació amb altres regulacions molt menys restrictives del que es proposa a Palma i espera que en el cas de la capital balear "també serà derogada".

stats