Política 30/11/2020

Zapatero avala la "majoria lògica" dels pressupostos i censura les crítiques de la vella guàrdia del PSOE

Celebra el "diàleg" d'ERC i veu "probable" que la relació entre governs sigui millor si els republicans guanyen les eleccions

M.t.
2 min
L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero / EFE

BarcelonaJosé Luis Rodríguez Zapatero tanca files amb la via de la Moncloa per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. L'expresident espanyol, ferm avalador de l'estratègia de Pedro Sánchez, ha qualificat aquest dilluns de "majoria lògica" els suports aconseguits al voltant dels comptes, amb els vots d'EH Bildu i ERC, que han estat demonitzats per la dreta. Segons ha argumentat en una entrevista a TVE, es tracta de "la majoria de la moció de censura, de la investidura i de la legislatura" i ha acusat el PP de carregar contra l'entesa amb els abertzales perquè no té "cap altre argument" per no sumar-se als números en un moment "històric" com el de la pandèmia del coronavirus.

L'ex secretari general socialista, que ha titllat de "debat sense recorregut" les crítiques de la dreta –també ha retret la falta d'"arguments convincents" de Cs per sortir de l'equació pressupostària–, ha replicat les protestes de la vella guàrdia del PSOE pels acords amb l'independentisme català i basc. "El poder s'exerceix generacionalment", ha dit sobre les dures paraules de l'exvicepresident espanyol Alfonso Guerra, a qui ha recordat que ara li toca a una "nova generació" exercir aquest poder. Zapatero ha assegurat que no comparteix ni el fons ni l'"estil" d'aquestes manifestacions i s'ha mostrat convençut que la militància socialista vol que els antics dirigents donin suport al govern espanyol.

Tampoc ha donat crèdit a les veus que assenyalen les tensions entre els socis a la Moncloa pel rumb de la legislatura. L'expresident, que manté contacte fluid amb Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, ha assegurat que la relació entre el PSOE i Unides Podem al govern de coalició és "bastant bona" i que entre el president i el vicepresident segon és de "molta confiança". Si bé ha admès que, com no pot ser d'una altra manera, entre les dues formacions hi ha "diferències", ha remarcat que el tracte és més bo que el que hi havia –per exemple– entre Soraya Sáenz de Santamaría i José Manuel García-Margallo en el govern de Mariano Rajoy.

Abanderat de la reconciliació entre Catalunya i Espanya, Zapatero ha considerat que "el govern [espanyol] farà molt bé de cultivar el diàleg cada dia i cada minut". "És l'única teràpia per evitar una crisi com la del 2017", ha dit, i ha reiterat el seu suport a les "mesures de generositat" amb els presos polítics, com poden ser els indults. Desacreditant un cop més les crítiques de la dreta, ha apuntat que és "millor" que els republicans estiguin en el "diàleg" i "discutint lleis del Parlament d'Espanya" que no apostant per la via unilateral, i ha dit que és "probable" que la relació entre la Generalitat i la Moncloa sigui més fàcil si els d'Oriol Junqueras guanyen les eleccions del 14-F.

Contra la carta dels excomandaments militars

Zapatero no s'ha estat de carregar contra la carta que una setantena de comandaments jubilats de l'exèrcit han enviat al rei Felip VI, on es mostren contraris al govern espanyol "socialcomunista", que compta –diuen– amb el suport de "filoetarres i independentistes", unes paraules que lliguen amb el discurs de Vox. Aquestes afirmacions mereixen el "retret" de l'expresident espanyol, tant pels "termes" com per la "prudència" que hauria de tenir qui ha ocupat la funció militar, ha dit, i ha recordat que durant el seu mandat al govern espanyol ja va tenir "algun problema" amb l'exèrcit, que va tenir actituds "no apropiades" en relació a l'Estatut de Catalunya.

stats