Política 11/07/2023

Yolanda Díaz demana el vot a Palma per defensar la llengua dels atacs dels "bàrbars"

La candidata a les eleccions generals del 23-J es compromet a ser “la primera presidenta verda” en un acte que ha arreplegat un miler de persones

3 min
Yolanda Díaz, aquest dilluns al parc de Les Estacions de Palma.

PalmaClara i catalana. Yolanda Díaz ha demanat el vot per Sumar MÉS el proper 23 juliol amb la promesa de "defensar la llengua" dels atacs dels "bàrbars". A la candidata li ha bastat remetre's a la notícia d'aquest mateix matí sobre la decisió del Govern del PP de suprimir la Direcció General de Política Lingüística. "Continuarem parlant en català, gallec, basc i el que ens doni la gana", ha reivindicat Díaz en l'acte central de campanya de Sumar MÉS aquest dilluns horabaixa al parc de Les Veles de Palma.

Un altre dels anuncis del nou govern autonòmic –eliminar la Conselleria de Medi Ambient– ha farcit també bona part del seu discurs en el míting de la coalició que ha aconseguit arreplegar un miler de persones. Damunt els pilars de l'ecologisme i la "plurinacionalitat", Díaz s'ha compromès a ser la primera "presidenta verda" de l'estat espanyol. Si en el cas de la llengua la candidata troba que s'enfronta als "bàrbars", en el terreny del canvi climàtic els adversaris són els "llunàtics climàtics".

"Si hi ha un lloc on el negacionisme climàtic és més perillós és a les Illes Balears", ha advertit la candidata, qui ha reiterat la seva promesa electoral de "climatitzar les escoles per poder fer classe en unes condicions dignes". Amb un públic que no ha deixat de ventar-se –amb els ventalls que la formació ha repartit estratègicament amb el seu logo–, Díaz també ha aprofitat els més de 30 graus que encara es registraven a les set de l'horabaixa per recordar que "aquesta onada de calor està llevant vides".

Les fites com a ministra de Treball i la defensa de la sanitat, les dones i l’habitatge

Durant la seva intervenció també ha aprofitat per presumir de la seva gestió com a ministra de Treball durant la pandèmia, quan “l’economia de les Balears es desplomava”. A banda dels ERTO, Díaz ha tornat a posar damunt la taula les xifres de reducció d’atur, així com d’augment de contractes indefinits i de la pujada del Salari Mínim Interprofessional. En clau econòmica, la candidata també ha advertit de les intencions del líder del Partit Popular i candidat al 23-J de fer “retocs” a la reforma laboral.

Juntament amb la defensa de la llengua i el medi ambient, Díaz ha insistit a votar Sumar MÉS per la “sanitat pública” –mental i bucodental, una de les seves promeses– i els drets de les dones, perquè “aquests senyors deixin de decidir sobre les nostres vides”. I encara que no ha concretat com, la candidata ha assegurat que defensarà l’habitatge com un dret, perquè “amb els drets no s’especula”.

Vicenç Vidal es compromet a “abaixar els preus” des de Madrid

Per la seva banda, Vicenç Vidal, número u de Sumar MÉS per les Balears, ha reivindicat el vot a la seva coalició com "el vot que millora la vida de les persones" i, per això, s'ha compromès a "abaixar els preus". Vidal ha mantingut que és possible i que ho aconseguiran amb un "règim especial per a les Balears complet, de manera que les coses no siguin un 30% més cares pel fet de venir des de la Península". Des de Madrid, a més, ha advertit que defensarà "el plurinacionalisme, el plurilingüisme i el fet de poder governar amb més competències autonòmiques". Finalment, ha fet una crida a l'abstencionisme perquè "cada vot compta".

stats