Política 30/05/2023

Yllanes demana la dimissió dels líders estatals de Podem i que el partit es dissolgui dins Sumar

"És sorprenent que no hagin desaparegut de l'escena política", ha assenyalat el vicepresident del Govern en funcions, després del 28-M

2 min
Imatge d'arxiu de Juan Pedro Yllanes.

PalmaEl vicepresident del Govern en funcions, Juan Pedro Yllanes, s'ha mostrat molt crític amb els líders de Podem després dels resultats del 28-M, en els quals no han entrat en els parlaments de la Comunitat de Madrid i el País Valencià, i a les Balears han baixat de sis diputats a només un. Referint-se a la secretària general, Ione Belarra; la secretària d'Organització, Lilith Verstinge, i el secretari de Programa, Pablo Echenique, Yllanes creu que ja haurien d'haver presentat la dimissió. "És sorprenent que no hagin desaparegut de l'escena política, han de tenir interessos per continuar activament en política", ha afirmat en una entrevista a Onda Cero aquest dimarts.

Els atacs no només han estat cap a les cares visibles del partit, "per haver fet malbé un projecte que fa vuit anys era il·lusionant", sinó també cap al qui fou líder polític i intel·lectual de la formació morada: Pablo Iglesias. Sense anomenar-lo, ha retret que, des de fora, continuàs amb la voluntat de "manejar el partit", un fet que "lament enormement". Yllanes no va ser present a l'acte de Belarra, però en el míting de Yolanda Díaz que va tancar la campanya d'Unides Podem a les Balears sí que va intervenir-hi.

Aquest fet realment no sorprèn, ja que Yllanes ha donat contínuament suport a Díaz per ser la candidata de l'espai a l'esquerra del PSOE, com la va designar Iglesias quan va presentar la dimissió per salvar el partit a les autonòmiques de la Comunitat de Madrid. Per això, el que ha defensat aquest dimarts no és que Podem sigui el referent dins Sumar, ni que la formació morada vagi per separat, ja que "seria un suïcidi". La voluntat d'Yllanes és, directament, que "es dissolgui" dins la plataforma de Díaz "sense imposicions", i més vegent que només queden vuit dies per presentar coalicions electorals per a les generals.

El projecte a les Balears "ha desaparegut"

Per al que el 2019 fou cap de llista a les autonòmiques, el projecte d'Unides Podem a les Balears "ha desaparegut". Fins i tot, admet que les candidatures illenques "es van imposar des de Madrid" –Lucía Muñoz, candidata a Cort, i Antònia Jover, al Parlament, eren diputades al Congrés i pròximes a Belarra–, i "han demostrat que no coneixen la realitat de les Illes". A més, el fet de quedar-se amb només un regidor a Cort i un diputat al Parlament, i sense representació en el Consell de Mallorca, "és una catàstrofe absoluta".

stats