PARTIT SOCIALISTA
Política 29/07/2017

Ximo Puig radicalitza la via plurinacional de Pedro Sánchez

El president del PSPV reivindica l’autonomia de la federació valenciana

Daniel Martín
2 min
Ximo Puig i Pedro Sánchez durant la inauguració del congrés del PSPV.

ValènciaEl nou carnet dels socialistes valencians, que la formació va començar a repartir dijous amb motiu de la celebració aquest cap de setmana a Elx del XIII congrés del PSPV, ha substituït al dors una cita del fundador del PSOE, Pablo Iglesias, per uns dels versos més patriòtics del poeta Vicent Andrés Estellés: “Assumiràs la veu d’un poble, i serà la veu del teu poble, i seràs, per a sempre, poble”. L’ús d’aquesta evocació identitària de l’escriptor de Burjassot (l’Horta) resumeix el relat que Ximo Puig va construir durant la seva campanya per repetir a la secretaria general dels socialistes valencians i que, superades les primàries amb la victòria del president de la Generalitat Valenciana, s’ha traduït en la ponència marc del congrés.

El text defensa que el País Valencià és “un subjecte polític”, reclama “abandonar el centralisme” i aposta per una organització “federal asimètrica” on poder acollir “la plurinacionalitat de l’Estat”. La ponència, batejada com la via valenciana, inclou fins i tot referències a Joan Fuster, apel·la a l’essència “valencianista” del PSPV i reclama “allunyar-se de posicionaments submisos per no diluir-nos com a poble”. A més, el text proclama “mantenir una obediència valenciana allunyada de sucursalismes”, i subratlla que “la lleialtat a la diversitat espanyola no vol dir lleialtat a la uniformitat hereva de l’Espanya una, gran i lliure”. El cant patriòtic que embolcalla la ponència ha propiciat fins i tot que en una de les més de 500 esmenes presentades al text, l’agrupació Safor-Valldigna reclami tenir “una confluència amb el PSOE a imatge i semblança de la dels socialistes de Catalunya”. Una proposta que qüestiona el model vigent des de l’any 1979, quan es van fusionar el PSOE i el PSPV.

El PSOE ha de validar els acords

El dubte que plana sobre la via valencianista de Ximo Puig, de la qual és un històric representant, és si el nou full de ruta dels socialistes valencians respon a una convicció o a una estratègia per sobreviure a les possibles ingerències de Pedro Sánchez. Tot just tornar a la secretaria general del PSOE després de ser-ne apartat, Sánchez va impulsar una candidatura alternativa a la de Puig per dirigir el PSPV: l’alcalde de Burjassot, Rafa García, que amb tan sols un mes de campanya va aconseguir el 42% dels vots.

Avui els delegats hauran de decidir si donen suport a la ponència marc, per a la qual Puig disposa d’un ampli avantatge, el del suport dels 313 delegats (70,5%) dels 444 en joc, respecte als 131 de què disposa García. Amb tot, la clau la té la direcció del PSOE, que és qui ha de validar les resolucions aprovades als congressos. Precisament el seu líder, Pedro Sánchez, va ser l’encarregat d’obrir ahir el congrés. Al parlament inaugural va remarcar la seva aposta per l’Espanya federal, tot i subratllar: “En els socialistes les pàtries no estan en les banderes, sinó en els col·legis o en els llits dels hospitals que obrim”.

stats