Desigualtat

Vox vol expulsar les persones sense sostre dels parcs de València

El govern municipal projecta estanys i prohibeix la donació de menjar per evitar els "assentaments" de població desfavorida

3 min
El dirigent de Vox i regidor de Parcs i Jardins, Juanma Badenas (c), presidint una reunió per reforçar la seguretat del Jardí del Túria de València.

ValènciaPrimer van anunciar la construcció d'estanys per impossibilitar "els assentaments" de persones sense sostre a sota dels ponts del Jardí del Túria i, així, evitar que aquests "impedeixin que la ciutadania gaudeixi dels seus parcs i jardins". I, després, van decidir no renovar el permís a les entitats que reparteixen menjar perquè aquesta activitat genera "brutícia" i té un efecte "crida". En només set mesos i des d'un suposadament asèptic departament de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de València, el regidor de Vox Juanma Badenas ha constatat quina és la seva política per a les persones més desafavorides: expulsar-les dels parcs de la ciutat.

El pla el va confirmar la setmana passada el polític ultradretà, que dimecres va detallar que sumarà una nova llacuna artificial a les dues projectades al desembre als entorns del jardí de l'antiga llera del Túria. L'anunci el va realitzar després que es conegués l'assassinat d'un home i les greus ferides provocades a un altre per un individu en aquesta raconada de la ciutat. Badenas va vincular el crim amb els "assentaments il·legals" del parc i, també, la presència de persones estrangeres amb la inseguretat ciutadana. "Rebuig total a l'arribada d'immigrants des de Canàries a València per Pedro Sánchez", va afegir en una publicació en el seu compte de la xarxa social X.

Les paraules del dirigent de Vox van generar una polèmica tan important que el polític ultra la va intentar contrarestar recordant que la construcció d'estanys a sota dels ponts de l'extens jardí "és una idea original de Rita Barberá, que ja ho va fer a sota del pont d'Ademús [l'any 2007]". La iniciativa de l'Ajuntament de València també recorda l'ordenança aprovada el 2022 pel consistori d'Alacant amb els vots del PP, Vox i Ciutadans que prohibia dormir al carrer i que preveia la imposició de multes per pernoctar a l'espai públic. Un reglament que finalment va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià arran d'un recurs d'Unides Podem.

873 persones pernoctant

L'autorització municipal per a la Fundació Ayuda a una Familia, que facilitava i repartia menjar a persones desfavorides als entorns del Jardí del Túria, va expirar el passat 31 de desembre per decisió de Badenas. L'última informació facilitada pel govern del Partit Popular i Vox es limita a dir que encara es troben buscant un nou espai i que aporti "salubritat, serenitat, seguretat i netedat". Tot i que l'ARA ha sol·licitat conèixer com es troba aquest procés, des de l'Ajuntament no han facilitat cap detall.

A diferència dels plans de l'equip de govern de València, hi ha diversos estudis sobre la desigualtat a la ciutat que sí que són públics. Entre aquests documents destaquen informes com l'elaborat pel mateix consistori, 16 entitats socials i la Universitat de València l'octubre del 2023, que assenyala que fins a 837 persones pernocten sense sostre a la ciutat. Dades com les facilitades per l'ONG Casa Caritat de València completen aquesta radiografia: segons aquesta entitat, el 2023 va donar menjar i sostre a més de 4.800 persones, un 14,5% més que l'any anterior.

Per a la portaveu de la plataforma Sense Llar de València, Ana López, polítiques com les anunciades pel regidor de Vox no només són "contraproduents i no solucionen el problema", sinó que "estigmatitzen les persones sense recursos perquè no s'expliquen els motius de la seva situació". Amb tot, López recorda com, en l'anterior legislatura, quan governava Compromís i els socialistes, "en les neteges d'alguns parcs, es llançaven al fem les poques pertinences que tenien aquestes persones. Igual es feia per desconeixement, però el fet demostra que el debat sobre l'exclusió social va més enllà d'una sigla concreta i de la baralla política del moment".

stats