Política 29/04/2019

Vox celebra una victòria agredolça a les Balears

El partit d'extrema dreta ha aconseguit un escó, però s'esperava millors resultats

Marta Terrasa
3 min
Imatge de Jorge Campos durant la compareixença

Palma“Més de dos milions i mig de persones han respectat el sentit comú i ho han fet per Espanya”. Així començava la seva intervenció el president balear de Vox, Jorge Campos, que ha comparegut passades les onze i quart del cesare, poc després de l’aparició televisiva de Santiago Abascal per valorar els resultats del 28-A. Abans de Campos, la candidata al Congrés per Vox, Malena Contestí, apareixia, acompanyada de la número dos de la llista, Patricia de las Heras, el mateix Campos i membres de l’equip directiu. Contestí ha estat breu i s’ha limitat a afirmar que estaven “molt contents” davant el resultat obtingut, que els permetrà “a la fi entrar a les institucions”. Aquest apunt ha fet esclatar algun crit d’eufòria, seguit per la reflexió de la candidata, qui ha considerat aquestes eleccions com “un èxit”. Malgrat el to triomfalista, els dirigents del partit d'extrema dreta no transmetien eufòria: han aconseguit un escó i un 11,28% dels vots, però s'esperaven un resultat millor.

Jorge Campos ha volgut fer especial èmfasi en els resultats, recordant que havien passat de 47.000 vots en les passades eleccions estatals als més de dos milions i mig de vots actuals. “Cap partit ha aconseguit irrompre d’aquesta manera tan espectacular”, ha afirmat, “malgrat tenir-ho tot en contra: les televisions generalistes i els mitjans de comunicació”. Campos ha assegurat que Vox ha sofert “la manipulació més brutal” que es coneix a un partit des de l’inici de la democràcia.

El líder balear ha tingut temps també per llançar algun dard enverinat als seus competidors de la dreta, que ha tornat a qualificar de “dreteta covarda”. Ha volgut recordar que aquesta dreta, amb molts més diputats que ells, no havien pogut frenar “els separatistes i l’esquerra comunista”. Malgrat els bons resultats obtinguts, a l'Auditòrium de Palma, on Vox ha seguit la nit electoral, s’hi respirava cert aire de derrota. El partit d'extrema dreta tenia moltes expectatives. Per això, Campos ha volgut centrar-se en la propera cita a les urnes, el 26-M, i ha assegurat que serà el moment en el qual “Balears farà història”. “Aquest país té solució”, ha afirmat el líder de Vox, i ha remarcat que encara quedava un mes de campanya. Optimista, el polític ha afirmat que “l’arc parlamentari insular passarà per Vox”. Després del "visca Espanya i visca el rei" ja tradicional, ha estat el moment de fer la foto d’equip.

Imatge dels assistents a l'acte de Vox

Així s'ha acabat el seguiment electoral de Vox a la sala Albéniz de l’Auditòrium de Palma. Una nit que pareixia destinada a les grans celebracions i l’eufòria desfermada i que ha deixat cert regust agredolç. La sala, amb una capacitat per a tres-centes persones, no ha superat en cap moment la trentena d’assistents. Entre els seguidors s’hi comptaven sobretot homes, la majoria de mitjana edat i ben vestits, d’aquells que duen mocadors a la butxaca de l’americana, tot i que també n'hi havia alguns amb xandall esportiu i camisetes de la Legión. Les banderoles espanyoles s’apilaven a les taules de còctel sense que ningú les hagi arribat a onejar. El vellut de cortines i tapissos, el color verd i la imatge de la Seu de fons feien de tot plegat una imatge gairebé bucòlica.

stats