Política 15/04/2019

Pablo Iglesias promet a Palma apujar el salari mínim de 900 euros a 1.200

El líder de Podem també es compromet a prohibir els contractes temporals de menys d'un mes

Maria Fuster
3 min
Pablo Iglesias a l'acte central d'Unides Podem a Palma

PalmaPablo Iglesias ha protagonitzat aquest dilluns l'acte central d'Unides Podem a la plaça d'Espanya de Palma, on s'han congregat més de 500 persones. El secretari general de Podem ha anunciat que la formació morada apujarà el salari mínim interprofessional de 900 a 1.200 euros "perquè tothom pugui arribar a final de mes". Iglesias ha insistit que va ser Podem qui va forçar l'aprovació de l'actual augment del salari mínim fins als 900 euros i que ha estat una iniciativa que s'ha assumit amb normalitat, tot i les "amenaces que això enfonsaria l'economia".

El dirigent de Podem també ha assegurat que, si guanyen les eleccions, eliminarà la flexibilització causada per la reforma laboral, prohibirà els contractes temporals de menys d'un mes, forçarà auditories salarials a les grans empreses i sancions en cas d'incompliment, eliminarà el frau de les hores extra perquè es paguin com cal i solucionarà el problema dels falsos autònoms. Iglesias també considera imprescindible la creació d'unitats especials a l'Agència Tributària per controlar que les empreses que fan feina a Espanya hi tributin. A l'acte també hi havia representants d'un dels col·lectius de netejadores d'hotels, les anomenades Kellys, i Iglesias els ha dit que lluitarà perquè "tinguin un contracte directe i jubilació anticipada sense justificació".

Reivindicació de la Constitució espanyola

Iglesias ha convidat la resta de formacions a tenir un debat sobre la Constitució i ha remarcat que hi ha molts més articles que "el 135 i el 155". "Són els que protegeixen les persones i no s'estan complint", ha afegit. El màxim responsable de Podem ha assegurat que Espanya és la història de moltes persones que viuen en condicions precàries, com les dones que netegen, els jubilats i els joves, però que hi ha "qui s'estima més a parlar d'ETA". Ha reivindicat que les històries de la gent que viu en condicions precàries "omplin les urnes perquè hi hagi un govern que finalment s'ocupa de la gent". El diputat, candidat a les eleccions al Parlament i exjutge Juan Pedro Yllanes, per la seva banda, ha dit que cal plantejar una modificació de la Constitució, però per blindar el "dret a l'habitatge", i que, si no es compleix, els ciutadans "ho puguin fer valer davant dels tribunals".

A l'acte central de Podem a les Balears també hi havia representants de la societat civil. Martí Cifre, portaveu de la coordinadora estatal de pensionistes, ha parlat de la situació de precarietat del seu col·lectiu, ha dit que confiava en Iglesias i ha acabat el seu discurs dient "Pablo for president". La portaveu de la Plataforma de Dones Migrants Unides, Dana Echevarría, ha lamentat "les mentides que es llancen des de determinats espais polítics que promouen l'odi" contra els migrants. "Som nosaltres els que cuidam les persones grans i els nins, els que matam les vaques i els porcs i els que netejam les vostres cases. Aguantam molt perquè després ens diguin que venim a robar-vos la feina", ha afegit Echevarría.

Per la seva banda, Antonina Ricaurte, representant de les Kellys, ha explicat el desgast físic de les cambreres de pisos, recordant que han de fer 25 habitacions cada dia en un temps rècord. "La nostra esquena està atrofiada, la nostra esquena no és nostra", ha lamentat, i ha reclamat més inspeccions de treball.

Mae de la Concha, secretària general de Podem Illes Balears i diputada al Congrés, ha centrat bona part de la seva intervenció en una iniciativa que va dur Podem al Congrés i que, segons diu, "permetrà als pagesos de les Illes Balears competir en igualtat de condicions amb els de la resta de l'Estat". La candidata Antònia Jover ha demanat el dret a un sostre digne, una educació i una sanitat pública gratuïta i per a tothom. Jover ha estat especialment reivindicativa i ha provocat aplaudiments quan ha assegurat que "l'Església ha de tornar els doblers que ha robat al poble".

stats