Política 18/09/2019

Miquel Ensenyat, sobre la convocatòria d'eleccions: "Vergonya, cavallers, vergonya!"

Els partits polítics balears critiquen la manca de voluntat per arribar a acords a Madrid i evitar uns nous comicis

M. Ll.
3 min
Les pròximes eleccions generals es duran a terme el 10 de novembre

Palma"Vergonya, cavallers, vergonya!", ha dit el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, en ser demanat per les noves eleccions generals després de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris. Ensenyat ha citat Jaume I per resumir les seves sensacions i ha indicat que sent "vergonya i impotència" per l'actual situació política a Madrid.

"Pedro Sánchez no vol entendre que s'ha acabat el temps de les majories absolutes i vol reforçar el model bipartidista", ha comentat Ensenyat. El diputat ecosobiranista ha assenyalat que Sánchez és el responsable d'aquesta situació. "Hi havia una persona que es postulava com a president que ha estat incapaç d'arribar a un acord seguint el mandat de les urnes", ha afegit.

Per la seva banda, el president del PP balear, Biel Company, ha comparat Pedro Sánchez amb Francina Armengol, qui "quan no fa una cosa dona la culpa als altres". "Els espanyols han de dir d'alguna manera que així no", ha continuat.

Segons Company, Sánchez es dedica a fer "el que li diuen els seus assessors i només mira pels seus interessos". De moment, els populars balears no han tractat el tema de les llistes electorals. "Hem de parlar amb Madrid i estam una mica a l'espera".

El diputat de Podem, Alejandro López, ha considerat que les eleccions "es veien venir" i ha criticat que l'actitud de Pedro Sánchez hagi estat "un cop de porta". "Es riuen de la democràcia", ha afirmat López, qui també ha fet referència a les declaracions de Carmen Calvo per demanar una reforma del sistema electoral. "El sistema ha fallat per la manca de diàleg i capacitat de Pedro Sánchez", ha comentat.

Malgrat la situació a Madrid, López ha assegurat que no s'ha traslladat "cap tensió" al Pacte balear. "Les Illes Balears es diferencien molt de la part estatal. Aquí ens hem posat d'acord i hi ha un govern estable. Les balears són un exemple a seguir", ha explicat. El diputat de Podem també ha subratllat que "es mantenen les primàries" que es varen fer per a les passades eleccions i que el partit es presentarà amb les mateixes candidates a les Balears, Antònia Jover i Lucía Muñoz.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha considerat que les eleccions són fruit del "fracàs de tots els polítics a Madrid", que "no han estat a l'altura". Font també ha fet referència als "darrers moviments de Ciutadans", els quals ha qualificat de "poc responsables".

D'altra banda, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha considerat que aquests mesos de "paràlisi" han estat "un gran engany a la ciutadania". A més, Castells ha assenyalat Pedro Sánchez com "el culpable" de la situació.

El diputat de MÉS per Menorca també ha assenyalat que presentarà una proposició no de llei el pròxim dimarts per reprovar la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.

Jorge Campos, portaveu de Vox, ha indicat que la reacció del seu partit a "la situació d'inestabilitat" és positiva. "Els espanyols han vist quin tipus de president hi ha i quines formacions són clares amb el seu missatge", ha comentat. Sobre el descens d'intenció de vot a Vox, Campos s'ha limitat a assenyalar que "les enquestes es poden equivocar".

Cosme Bonet: "No és l'escenari que voldria el PSOE"

El senador del PSIB, Cosme Bonet, ha explicat que unes noves eleccions no són "l'escenari que voldria el PSOE". Segons Bonet, els socialistes "han fet esforços" i "han cedit" per tal d'arribar a un acord que finalment no ha estat possible.

"La ciutadania és molt intel·ligent", ha estat la resposta de Bonet a la pregunta sobre un probable augment de l'abstenció als comicis de novembre. En tot cas, Bonet ha indicat que "l'abstenció per cansament serà transversal".

Pel que fa a l'autocrítica dels socialistes pel fracàs de les negociacions, Bonet ha afirmat que "tothom haurà de fer autocrítica". "La gent entendrà que no hi ha un sol responsable i les estratègies electorals d'alguns partits", ha sentenciat.

stats