TRASPÀS DE PODER MUNICIPAL
Política 28/10/2017

La vara de Manacor canvia de mans per tercera vegada

El Pi assumeix la batlia amb Catalina Riera, compromesa a fer una gestió oberta, transparent i creant ponts de diàleg amb tots els partits

Miquel Barceló
3 min
El Pi, el PP i AIPC mantenen un pacte sòlid, sense mostrar fins ara cap esqueix.

ManacorSuperat l’equador de l’actual mandat municipal, el guió de l’acord polític a Manacor entre El Pi, el PP i AIPC (amb 12 dels 21 regidors) marca un punt i seguit. Aquest dissabte matí, Catalina Riera (El Pi) ha estat elegida batlessa, la segona de la història política del municipi. Com a tot cerimonial de canvi de vara, el tercer a Manacor des de les eleccions del 2015, el protocol permet orientar l’esdeveniment també a recordar els compromisos amb la ciutadania, per la part governant, i a retre comptes i parlar de deures i obligacions des del sedàs de l’oposició.

Catalina Riera ha assumit el compromís de “fer feina per estendre ponts”, una gestió basada en el respecte, i amb una administració que sigui “oberta i transparent”. Subtilment també ha marcat una línia en la defensa d’alguns valors com “estimar i divulgar la llengua i les tradicions, amb tot l’orgull del món”. Això després que les darreres discussions més calentes del consistori manacorí hagin orbitat entorn dels esdeveniments de convulsió política a Catalunya i amb greus acusacions del PP de Manacor, referides a un suposat “adoctrinament catalanista” a alguns centres del municipi.

La nova batlessa ha agraït el suport rebut, s’ha mostrat segura de no defraudar i de saber respondre als manacorins i manacorines, després d’anys de gestió política en educació, serveis socials i urbanisme. La renovació de la xarxa d’aigua potable i dels centres escolars o els programes educatius i socials posats en marxa han servit per esbrinar una part de la gestió feta, a la qual vol donar continuïtat en el marc del pacte, però sense deixar de costat l’oposició, ja que ha dit que compta amb els 21 regidors. “El diàleg és la millor via en l’objectiu d’un Manacor per damunt de les sigles”, ha suggerit.

Riera ha fixat un to reivindicatiu de defensa dels interessos municipals, davant instàncies administratives superiors. Ja a la part final de la seva intervenció, s’ha refermat “en l’oportunitat de fer feina per a un Manacor millor”, tasca que assumeix “amb respecte, responsabilitat i il·lusió”.

Socis de govern

Els partits companys de viatge d’El Pi han tingut temps per refermar els acords del pacte. Pel que fa a la coalició d’independents de Portocristo i s’Illot (AIPC-SYS), en boca de Joan Gomila, s’ha remarcat el desig de continuar treballant per una política municipal d’equilibri i d’atenció a les necessitats dels nou nuclis urbans del terme. Joan Gomila ha recordat als grups opositors que AIPC està en l’actual govern “igual que hauria pogut estar en el de Miquel Oliver -el govern d’esquerres en minoria, que durà del 13 de juny al 4 de novembre del 2015- si ens hi hagués volgut”. L’exbatle Pedro Rosselló, del PP, ha desitjat a la seva successora “una etapa d’estabilitat i encert en benefici dels ciutadans”.

La primera anàlisi dels 23 mesos passats de batlia del PP ha arribat de la mà de Carles Grimalt (Volem), que ha criticat la política de despesa, “amb una acumulació de moltes factures” i de la qual ha fet algun desgranat. Seguidament, ha reclamat “la ciutat amable promesa durant la campanya electoral” i s’ha congratulat de veure la segona dona al capdavant de l’Ajuntament.

Pel PSOE, “avui hi ha els mateixos problemes de fa dos anys”. La portaveu, Núria Hinojosa, ha fet esment de la poca neteja urbana, la manca de recepcionament de les urbanitzacions, la saturació dels accessos a Cala Varques, la manca d’un Pla General i l’encallament de la reconversió urbana de l’illeta de Majorica, com a exemple de la solidificació d’alguns problemes. “No quedi de mans plegades per veure com acaba la legislatura”, ha demanat, abans de comprometre’s a fer “una oposició constructiva però ferma”.

MÉS-Esquerra, a través del primer batle de l’actual mandat, Miquel Oliver, ha fet referència a la situació de retallada de drets civils a Catalunya i econòmica a les Illes Balears, recordant el superàvit que arrossega l’Ajuntament de Manacor i que no es pot gastar pel pla de contenció imposat pel govern central a través de la llei Montoro. Miquel Oliver s’ha mostrat content de veure una dona al capdavant del consistori i ha animat Riera a “desmarcar-se del PP més radical que ha passat per l’Ajuntament de Manacor” i a fer “una política de proximitat”. “Si és així, ens trobarà”, ha conclòs.

stats