Política 05/12/2018

Amnistia Internacional vetllarà pel "dret a la salut" dels presos en vaga de fam

L'eurodiputat d'ERC Terricabras assegura que la vaga de fam "ha remogut coses" a Europa

Acn
2 min
La coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, a la seu de les institucions europees a Barcelona

BarcelonaAmnistia Internacional ha anunciat que farà "seguiment" de la vaga de fam dels presos independentistes, i en especial se centrarà en el fet que "només sigui la decisió mèdica la que regeixi" qualsevol determinació que es prengui sobre els líders en vaga. La coordinadora de l'ONG a Catalunya, Adriana Ribas, ha afirmat que analitzaran "com reacciona Institucions Penitenciàries" a l'acció de protesta i vetllarà pel "dret a la salut" dels presos.

En resposta a una pregunta sobre quina hauria de ser la reacció de la UE a l'acció dels presos, creu que qualsevol pronunciament ajudaria a "generar un qüestionament del seu empresonament". Ho ha fet en la presentació de l'informe sobre la situació dels drets fonamentals a la UE el 2017 a la seu de les institucions europees a Barcelona, en la qual l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras ha dit que la vaga de fam "ha remogut coses" a la UE.

Terricabras, que dilluns va aconseguir l'aprovació de l'informe en comitè al Parlament Europeu, ha assegurat que la vaga de fam és "un fenomen nou", que "no ha passat mai" en el cas català i que pot ajudar a "despertar consciències" a Brussel·les i la resta de capitals europees.

"Des del nord, el desconeixement del sud és colossal. Els alemanys no tenen ni idea de què passa a Espanya; es van pensar que l'endemà de la mort de Franco això ja era una democràcia", ha dit. Amb tot, l'eurodiputat ha remarcat que ara les dinàmiques estan canviant i la UE "es va desvetllant".

Terricabras ha explicat que l'informe sobre els drets fonamentals no parla explícitament de Catalunya, però ha rebut un ampli suport i toca moltes de les preocupacions dels ciutadans, no només en matèria de drets i llibertats, sinó també en migració o sexualitat.

En l'acte s'ha destacat que la Unió Europea no sempre està "a l'altura" quan es tracta de protegir drets fonamentals, i Terricabras ha indicat que s'ha proposat dotar de més influència i poder l'Agència Europea per als Drets Fonamentals, que actualment té "competències limitades".

stats