Política 15/11/2019

Unió de Pagesos Menorca avisa que l'impagament de les ajudes "desanima" els joves

Les subvencions acumulen entre 3 i 4 anys de retard

Iván Martín
1 min
Llambias ha donat un toc d'atenció a les institucions per no complir en el pagament de les subvencions agràries.

MaóEl sector agrari menorquí ha expressat malestar per l'endarreriment en el cobrament de les ajudes públiques. Tot i ser un fet habitual, des de la patronal de l'illa adverteixen que els compromisos adoptats pels polítics dificulten la viabilitat de l'activitat. D'aquesta manera, ho constata la secretària general d'Unió de Pagesos Menorca. Margalida Llambias demana a les institucions que agilitin els pagaments, que acumulen entre 3 i 4 anys de retard. A més, Llambias avisa que aquest fet genera "desànim" en els joves agricultors.

Les conseqüències són moltes i diverses, però sens dubte preocupa que qui hauria de liderar el futur del camp trobi constantment entrebancs. En aquest sentit, Margalida Llambias recorda que els joves necessiten dur a terme una elevada inversió per començar. "Es calcula que per arrencar una finca calen 150.000 euros, la meitat d'aquestes ajudes, i si no es cobra resulta impossible", apunta. La secretària general d'Unió de Pagesos també explica que la manca de liquiditat afecta tercers: "Els pagesos volen comprar a cooperatives, però no tothom disposa d'un raconet de doblers davant eventualitats".

Fer una estimació de la quantitat que s'acumula en subvencions impagades és difícil, tot i que Llambias calcula que la mitjana per finca podria situar-se al voltant dels 20.000-30.000 euros. També es queixa de l'actitud dels polítics: "Sempre ens diuen que solucionaran aquesta problemàtica i agilitaran els pagaments, però mai ho compleixen". Quant a les ajudes que es deuen, Llambias diu que són el "PAC, PDR i recentment el CARB". Aquesta darrera, el Contracte Agrari Reserva de la Biosfera, és específica del Consell de Menorca i des de la patronal assenyalen què és el primer any que no l'han cobrat.

stats