Política 29/09/2020

Unides Podem lamenta la "incoherència" del PSOE i que eviti la retirada de la Medalla a Joan Carles I

També insta Més per Menorca a ser conseqüent amb l'oposició a la monarquia

Ivan Martin
2 min
Cristina Gómez creu que el Consell hauria de retirar la Medalla d'Honor al rei emèrit.

MaóEl grup polític d’Unides Podem del Consell de Menorca s’ha mostrat crític amb el posicionament del PSOE respecte de la situació del rei emèrit, Joan Carles I. L’espurna que ha encès la confrontació és l’abstenció dels socialistes en l’últim ple de la institució, que evità que la presidenta iniciàs el procés per a la retirada de la Medalla d’Honor al monarca.

La proposta de retirada no va prosperar tot i el vot favorable de Més per Menorca i d’Unides Podem. La portaveu de la formació morada a la màxima institució insular, Cristina Gómez, qualifica el posicionament del PSOE d’”incoherent” i ho argumenta: “No és justificable allò d’avui no toca, i emparar-se en la crisi sanitària per evitar un pronunciament sobre una qüestió d’actualitat i que simplement instava la presidenta a iniciar el procés d’un distintiu que, en aquests moments, és una taca en l’honorabilitat de la institució”.

Gómez considera que els arguments del PSOE són “excuses” i que s’apropien del terme 'república' “banalment”. A més, la portaveu d’Unides Podem afegeix que “sorprèn que fos el mateix rei emèrit qui a l’inici de la pandèmia anunciàs la seva desvinculació de Felip VI, i que decidís fugir a un país amb un règim dictatorial mentre la seva estimada Espanya, que l’ha mantingut a cos de rei, patia els efectes de la pandèmia”. Per tot plegat, Gómez entén que les formacions polítiques tenen tot el dret a formular propostes encaminades a la situació de Joan Carles I: “S’equivoquen en no voler abordar el tema, cal debatre amb normalitat, fins i tot en temps de coronavirus”.

Però els retrets d’Unides Podem també van dirigits a Més per Menorca, en entendre que l’actitud d’alguns càrrecs públics d’aquest partit són incoherents amb el discurs contra la monarquia. En aquest sentit, recorden que la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, va suspendre temporalment les seves vacances per rebre la visita de Felip VI: “Poden deixar aquest honor en mans de la batlessa accidental”; o la participació de Maite Salord quan era presidenta del Consell a la recepció reial de Marivent: “Entenem que ho faci com a representant de tota l’illa, però s’ha de ser conseqüent”.

stats