PAÍS VALENCIÀ
Política 10/10/2017

Els ultres rebenten la diada del Nou d’Octubre

La violència dels grups d’extrema dreta eclipsa les reivindicacions i les propostes de Ximo Puig

Daniel Martín
3 min
Un grup d’espanyolistes agredint un participant en la marxa del Nou d’Octubre.

ValènciaLa Diada del País Valencià es va tancar ahir amb un sentiment de frustració. I és que mentre al matí la ultradreta no va aconseguir boicotejar l’acte institucional de la processó cívica que homenatja la reial senyera, a la tarda la concentració de centenars de seguidors d’extrema dreta va rebentar la tradicional manifestació del Nou d’Octubre que convoquen els partits nacionalistes i d’esquerres i va ocasionar un ferit, un jove a qui van trencar diverses dents.

Els incidents van eclipsar les propostes del govern valencià en defensa d’un model federal per a l’Estat i les reivindicacions a favor de la llengua dels sectors valencianistes. El País Valencià va anar a dormir amb la sensació que les tensions territorials a l’Estat impossibiliten la normalització d’una societat massa convulsa i molt tensionada per la situació que es viu a Catalunya.

Les agressions les van protagonitzar membres de formacions ultres com España2000 i Yomus, la facció més radical dels seguidors del València CF, que al matí van centrar els seus insults en els dirigents de Compromís i a la tarda en els militants de la CUP i Arran. Tot i els moments de molta tensió, amb continues agressions i corredisses, la policia no va fer cap detenció. Com a conseqüència de l’actuació de les forces de seguretat, Compromís i Podem van demanar la dimissió del delegat del govern. Per a la formació lila, Juan Carlos Moragues ha de deixar el càrrec per “haver permès que una contramanifestació il·legal de grups d’ultradreta es creués amb la convocada de manera legal”. Des de Compromís van criticar “la falta de previsió de la Delegació del govern”.

La violència de l’extrema dreta es va manifestar de manera molt crua en agressions a la tarda, però també en insults als membres del govern autonòmic i de l’Ajuntament de València. Durant la processó cívica els dirigents de Compromís i PSPV van haver de sentir consignes com “ Mónica Oltra [vicepresidenta del govern valencià], hija de puta ” i “ Ribó [alcalde de València], dimite, el pueblo no te admite ”. Així mateix, es va insultar l’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, amb crits com “Artur Mas, cámara de gas ”, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb amenaces com “ Metralleta al coleta ”.

Nou Pacte de la Moncloa

Els incidents van eclipsar la proposta del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ahir va plantejar un Pacte de la Moncloa Territorial que propiciï “un nou model federal i que d’una vegada per totes respecti les singularitats entre territoris i garanteixi la igualtat entre ciutadans”.

El cap del Consell va defensar recuperar “l’esperit dels Pactes de la Moncloa del 1977” i va proposar comptar amb un espai de reflexió ampli en el qual participin “tots els presidents autonòmics”.

Per al cap de l'executiu valencià, “han quedat clares les conseqüències dels desequilibris continuats i de les polítiques discriminatòries en benefici d’interessos partidaris o d’expressió curtterminista” i va reclamar abordar reformes que permetin generar “un marc d’estabilitat”.

Sobre la situació del País Valencià, Puig va afirmar: “No serem nosaltres els que estirem, més encara, les tensions territorials. Però a hores d’ara ja no queden dubtes que l’immobilisme, que no fer res, és la pitjor de les accions”. “Una cosa és la prudència, i fins i tot la paciència, i una altra de ben diferent és abaixar el cap”, va assegurar el president valencià.

stats