Tribunals
Política 13/05/2021

El Tribunal Constitucional anul·la l'entrada d'Iglesias i Redondo a la comissió de control del CNI

Sánchez va utilitzar un decret de mesures anticovid per permetre-hi l'accés a l'exvicepresident segon i Vox ho va recórrer

i
Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats.

MadridMesos més tard i amb Pablo Iglesias ja fora del govern espanyol, la dreta política s'emporta una petita victòria amb la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de declarar nul·la l'entrada de l'exvicepresident segon a la comissió delegada de control del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Va ser un episodi ple de polèmica que ni el president, Pedro Sánchez, ni Iglesias van arribar a respondre amb claredat tot i les múltiples preguntes de portaveus de PP i Vox al Congrés de Diputats. El 17 de març del 2020 un decret de mesures econòmiques i socials per fer front a les conseqüències del coronavirus va incloure una disposició que ordenava l'entrada dels "vicepresidents designats pel president del govern espanyol" a l'esmentat òrgan.

Vox va presentar un recurs davant el TC, que ha resolt aquest dijous tombant aquest precepte. El ponent de la sentència ha sigut Pedro González-Trevijano, que considera que no es tractava d'un "cas d'extraordinària i urgent necessitat" que justifiqués la via del reial decret. Aquest supòsit "inexcusable" no es donava en aquesta situació, sostenen els magistrats, de manera que l'executiu no podia acudir a aquest instrument, que implica saltar-se els procediments legislatius ordinaris.

A més, els jutges destaquen que el nomenament no té res a veure amb el contingut de la norma. Es tractava d'un decret llei aprovat tres dies després de l'estat d'alarma i diuen que "no resulta possible determinar la connexió de sentit que podria existir entre les circumstàncies desencadenades arran de la pandèmia i la modificació de la composició de la comissió delegada per a assumptes d'intel·ligència, que va propiciar la integració del llavors vicepresident del govern". "Aquestes són les raons essencials que determinen la infracció del mencionat precepte constitucional", resol la nota de premsa que avança la resolució judicial. La sentència es donarà a conèixer íntegrament els pròxims dies i el magistrat Cándido Conde-Pumpido ha anunciat que emetrà un vot particular.

Entrada formal de Redondo

La disposició anul·lada no només va permetre l'entrada d'Iglesias a la comissió, sinó que també va formalitzar la presència del director del gabinet del president, Iván Redondo, que des que va arribar a la Moncloa havia participat en aquesta comissió emparant-se en un decret del 2012 impulsat per l'expresident Mariano Rajoy, però que no s'ajustava a la llei reguladora del CNI, informa Europa Press. És per això que a principis del 2020, poc després que es constituís el nou govern de coalició, es va voler introduir el canvi legal amb una certa celeritat i es va aprofitar aquest reial decret de mesures anticovid.

Qui sí que formava part de la comissió delegada del CNI era el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños, cervell jurídic de la Moncloa. Segons Europa Press, ell mateix va sol·licitar introduir la disposició addicional que modifiqués la llei del CNI del 2002 en el primer reial decret que fos possible, que va ser un sobre la pujada de les bases de cotització màximes i mínimes que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va voler elevar al consell de ministres del 10 de març del 2020. Finalment, però, el va retirar davant el context de l'emergència sanitària.

stats