Política 17/03/2021

Els tres diputats expulsats de Vox a Múrcia tombaran la moció de censura

Cs carrega contra el PP acusant-lo de corrupció i de compra de vots

2 min
La coordinadora autonòmica de Cs a Múrcia, Ana Martínez Vidal

BarcelonaL’Assemblea de Múrcia ha començat a debatre aquest dimecres la moció de censura que van presentar fa una setmana el PSOE i Ciutadans contra el PP i que ha trastocat de dalt a baix la política espanyola. L’efecte dòmino de la decisió dels d’Inés Arrimadas de deixar caure els que eren els seus socis al govern murcià pels casos de corrupció ha trinxat el partit taronja a tot l’Estat, ha arrossegat el govern de Madrid –que anirà a eleccions el 4 de maig– i ha provocat, de retruc, la sortida del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, de l’executiu. Tampoc aconseguirà el seu objectiu inicial: derrocar el govern de Fernando López Miras. Tot apunta que el popular mantindrà la presidència després que els tres exdiputats de Vox que estaven en dubte hagin anunciat que votaran no a la moció.

El PP ja havia aconseguit que tres diputats que fins ara eren de Cs es quedessin al govern murcià i votessin contra la moció de censura que ells mateixos havien signat. A més, el president de l’Assemblea de Múrcia, Alberto Castillo (Cs), va anunciar que s’abstindria en la moció. Per tant, l'única sortida de Cs i el PSOE era intentar convèncer els tres diputats que en el passat van ser expulsats de Vox perquè votessin amb els 17 del PSOE, els dos confirmats de Cs i els dos d’Unides Podem. Durant el debat, l’exparlamentari de Vox Juan José Liarte no ha aclarit el sentit del seu vot, però hores després ha confirmat a Efe que serà en contra de la moció, i en favor del projecte del PP per “unificar el centredreta”.

Retrets mutus

Amb tota la tensió d’aquesta última setmana, la crispació al debat estava servida. Tant la candidata a la presidència, Ana Martínez Vidal (Cs), com el defensor de la moció, el socialista Diego Conesa, han carregat contra el PP, que porta 26 anys al govern de la regió, acusant-lo de “corrupció” i de “comprar vots”, i han retret als “trànsfugues” haver canviat d’opinió per motius personals. Martínez Vidal ha demanat “perdó” per haver pactat el govern amb el PP fa dos anys: “El PP no lluita contra la corrupció, hi conviu”. La candidata ha lligat les denúncies per presumpta corrupció que van portar Cs a presentar la moció de censura amb la decisió de no secundar-la dels seus tres excompanys de partit –entre ells la vicepresidenta del govern, Isabel Franco–, als quals ha acusat de representar “el més indigne de la política”. El PP, ha dit, “ha comprat els vots que li feien falta, un espectacle que provoca vergonya i indignació”.

Per la seva banda, el president López Miras (PP) ha advertit que la moció beneficia el “comunisme” d’Unides Podem i el “sanchisme”. Ha acusat el PSOE de bloquejar els pressupostos per desestabilitzar el govern i la líder provincial de Cs, de “trànsfuga” del pacte de govern i de no haver “respectat els seus companys de partit”. “Hi ha una cosa més greu que aquesta moció: l’ambició o la falta d’ètica”, ha lamentat, i ha titllat la iniciativa parlamentària de “maniobra feta a quilòmetres d’aquí”, en referència als despatxos dels partits a Madrid.

stats