Política 18/01/2019

L'informe tècnic sobre la torrentada de Llevant critica la manca de material, de personal i de coordinació

El document també proposa la coordinació de les emergències a través d'un únic ens

Maria Llull
1 min
La consellera d'Administracions Públiques, Catalina Cladera, en una imatge d'arxiu.

PalmaL'informe tècnic del Govern sobre l'aplicació del Pla especial per fer front al risc d'inundacions (Inunbal) deixa clar que la manca de material, de personal i de coordinació foren determinants en la gestió per part d'Emergències de la torrentada que afectà el Llevant de Mallorca el passat 9 d'octubre.

El document està signat per Joan Pol Pujol, cap de servei d'Ordenació d'Emergències i Director tècnic d'Operacions d'Inunbal, és contundent en les seves apreciacions. No hi hagué una alerta primerenca sobre el fenomen atmosfèric, la informació va arribar de manera dispersa i fragmentada, va mancar un tècnic que analitzés les dades, no s'activaren serveis importants i tampoc no hi va haver personal abastament. L'informe també apunta a la manca de formació especialitzada com un dels factors que va restar capacitat d'adaptació a la resposta.

Un dels punts que es destaquen al document és la necessitat d'assolir una major coordinació. "Ha de ser prioritària la creació d'un ens públic que sigui responsable de tot el cicle de l'emergència", diu l'informe. Aquest cicle inclou la prevenció, la planificació i l'organització de la resposta.

La consellera d'Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha destacat aquest divendres després del Consell de Govern, el fet que l'informe tècnic assenyali que la primera resposta "va estar condicionada per la manca de prevenció, especialment d'Aemet".

El Govern no entregarà el registre de trucades a l'oposició

Cladera també ha fet referència a la petició reiterada del Partit Popular de tenir accés al registre de trucades que els ciutadans varen fer a Emergències la nit de la tragèdia (CAD). "Els serveis jurídics diuen que aquest registre inclou moltes dades personals que no es poden facilitar", ha explicat.

stats