Política 15/06/2018

Torrent demana al govern espanyol que materialitzi "el canvi d'actitud que pregona" acostant els presos polítics

Maragall denuncia "el cinisme institucional de l'Estat" en aquesta qüestió

Ara
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, creu que l'acostament dels presos polítics a centres catalans és una "decisió estrictament política" i que depèn d'Institucions Penitenciàries. Torrent ho ha dit davant les afirmacions contradictòries que han fet tant l'executiu espanyol com el jutge Pablo Llarena sobre a qui li competeix la decisió. En aquest sentit, ha titllat de "lamentable que es vagin passant la pilota l'un a l'altre i que no prenguin decisions". Per això, el president del Parlament ha defensat que el fet que el govern de Sánchez apostés per acostar els presos permetria veure "el canvi d'actitud que pregona" el seu executiu.

Per a Torrent, l’acostament és una qüestió no només legítima sinó quasi obligada legalment, i en aquest sentit demana que el govern espanyol ho tradueixi en fets. "El que demanen els familiars és que es compleixi la llei, és una prerrogativa que tenen el conjunt dels interns. L’única decisió justa és la llibertat dels presos i que puguin ser lliures. Però per una qüestió de dret, estipulada i taxada, han d’estar al més a prop possible de les famílies", ha considerat.

Maragall demana la llibertat dels presos

Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha lamentat aquest divendres el "cinisme institucional de l'Estat" en la qüestió de l'acostament dels presos. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Maragall ha expressat la "indignació" del Govern per l'aparent confusió entre Grande-Marlaska i Llarena sobre qui ha de decidir sobre l'acostament. "El que han de fer és deixar-los en llibertat, per dignitat i justícia", ha dit el conseller, que ha denunciat que "és molt obvi" que l'Estat els va tancar i "després va buscar les figures delictives per justificar l'empresonament".

"La decisió de l'acostament ara reapareix", ha dit Maragall, que considera que "començarà a ser greu si no hi ha una reacció aviat del govern pretesament diferent dels socialistes" sobre aquest tema. Maragall ha dit que els polítics i activistes que són a la presó "demà haurien de ser aquí i demà passat en llibertat" si el govern de Pedro Sánchez vol demostrar "una voluntat de diàleg real".

stats