Política 13/10/2020

Torra insta "a implantar la República" si se supera el 50% dels vots en les pròximes eleccions

L'expresident critica "el doble llenguatge d'alguns partits", en al·lusió a ERC

Xavi Tedó
3 min
Torra insta "a implantar la República" si se superen el 50% dels vots en les properes eleccions

BarcelonaEn ple debat sobre si les pròximes eleccions al Parlament han de ser plebiscitàries o no, l'expresident Quim Torra ha instat els partits independentistes a "implantar la República" si s'assoleix el 50% dels vots. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'excap de l'executiu ha remarcat: "Si superem el 50%, ha de tenir unes conseqüències polítiques". En aquest sentit, Torra ha opinat que "cal ratificar o revalidar el mandat de l'1-O amb el 50% dels vots". "Necessitem aconseguir una legitimitat extra i per això ens autoimposem aquesta xifra per poder fer efectiva la República", ha insistit.

L'expresident Quim Torra ha advertit que si no es posa sobre la taula que amb el 50% dels vots es farà la independència es corre el risc "que les bases es desmobilitzin". "Si tornem a malbaratar una oportunitat com aquesta, hi ha risc que els partits independentistes perdin suport. No m'agradaria pensar que tornarem a fer promeses que incomplirem", ha afegit. Per aquest motiu, ha instat els tres partits independentistes a forjar un acord abans dels comicis que fixi què es farà si s'obté el 50% dels vots. "Si no sabem que fer-ne, de res ens servirà superar aquesta xifra", ha alertat abans de sentenciar que "la ciutadania ha de saber què passarà". També ha deixat clar que caldrà "canviar l'estratègia" en el cas que no s'arribi a aquest percentatge.

Crítiques implícites a ERC

Torra tampoc s'ha mossegat la llengua a l'hora de valorar el paper d'alguns partits. "M'ha fet mal el doble llenguatge d'alguns partits", en al·lusió a ERC, però sense citar els republicans explícitament, per dir una cosa públicament i una altra internament. "Ho puc entendre en una situació normal però en la situació que vivim, immersos en un procés d'independència, m'ha costat entendre-ho", ha afirmat. Sobre la taula de diàleg, Torra ha remarcat: "Nosaltres hi som perquè defensem una solució política, però seguim igual que amb Rajoy". L'expresident, que ha refusat la mesura dels indults perquè l'amnistia és la que abraça tots els represaliats, ha instat el Govern a convocar la taula de diàleg, tot i que el vicepresident Pere Aragonès ha declinat de moment demanar que es reprengui, sempre que s'abordi el dret a l'autodeterminació.

Torra, que ha deixat clar que no entrarà en el nou partit de Carles Puigdemont perquè vol mantenir la seva independència, ha admès que "estava mentalitzat d'entrar a la presó perquè creia que s'optaria per la ruptura". Sobre els canvis que va efectuar al Govern i per què va canviar Àngels Chacón per Ramon Tremosa, l'expresident ha dit sobre aquest últim: "És un expert en les institucions europees que ens permetrà aconseguir els màxims recursos dels fons de la UE" i que no ho va fer "pas per la militància en un partit o en un altre". Torra ha reconegut que no ha parlat amb l'exconseller Miquel Buch des de la seva sortida, però ha criticat alguns episodis de la seva gestió. "Els Mossos han de combinar la seguretat amb la salvaguarda dels drets fonamentals, però si s'infringeixen els protocols s'han de prendre decisions, i durant les protestes per la sentència vam veure imatges que no ens van agradar", ha admès.

"Mai es pot ser optimista amb la justícia espanyola"

L'expresident també ha assenyalat que "mai es pot ser optimista amb la justícia espanyola" amb les mesures cautelars que ha reclamat al TC contra la seva inhabilitació, i ha reiterat que anirà als tribunals europeus si com preveu es tomba el seu recurs d'empara. Poc després de l'entrevista, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet públic que ha rebutjat el recurs de súplica que va presentar la defensa de Quim Torra contra la interlocutòria que executa la seva inhabilitació d'un any i mig, confirmada pel Tribunal Suprem. El tribunal argumenta que és el Constitucional, en tot cas, qui hauria de suspendre l'execució de la condemna. De tota manera, el TC ja va rebutjar les mesures cautelaríssimes presentades per Torra en aquest sentit. El TSJC també esmena un error de citació que va cometre en la interlocutòria d'execució de la condemna.

stats