Pacte PP-Vox
Política 04/07/2023

L'extorero Vicente Barrera serà vicepresident i conseller de Cultura del nou govern valencià

L'acord de govern entre el PP i Vox qüestiona la unitat del català, preveu crear una oficina contra les ocupacions i qualifica la violència masclista d'"intrafamiliar"

4 min
La delegació valenciana de Vox amb el torero Vicente Barrera, el jurista Carlos Flores i el membre de la Mesa del Congrés Ignacio Gil Lázaro

ValènciaL'extorero i membre de Vox Vicente Barrera serà el vicepresident primer i conseller de Cultura del nou govern valencià que encapçalarà el popular Carlos Mazón, i en el qual el partit ultra gestionarà dues conselleries més, la d'Agricultura i la de Justícia, Interior i Governació. Per la seva banda, el PP dirigirà set departaments incloent el de Presidència. Així ho han anunciat aquest dijous en un comunicat conjunt les dues formacions durant la segona reunió dels equips negociadors i després que dimarts van aconseguir tancar el preacord per formar un executiu de coalició. El pacte inclou que Mazón sigui investit cap del Consell i que un dirigent de Vox assumeixi la presidència de les Corts.

Tot i que en un llenguatge sovint molt genèric, el document detalla els 50 eixos de l'acord, entre els quals destaquen objectius com fomentar l'ús del castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament –alhora que es qüestiona la unitat del català–, eliminar les polítiques de memòria democràtica, lluitar contra l'ocupació d'habitatges i la immigració irregular –que qualifica "d'il·legal"– i garantir que les ajudes socials s'atorguin a aquelles persones que "més les necessitin". També inclou l'assumpció de principis del partit ultra com són referir-se a la violència masclista com a "violència intrafamiliar".

Entre la literalitat dels punts hi ha propostes com "garantir la lliure elecció de la llengua d'ensenyament entre les dues oficials en totes les etapes educatives" i eliminar "les subvencions a les entitats o associacions que promoguin els Països Catalans". També preveu aprovar una llei que protegeixi "els valors i costums i tradicions de la Comunitat Valenciana com a part essencial de la plural riquesa d'Espanya" i defensar "el món rural" i "les seves tradicions i festes", en la que és una críptica referència al sector de la tauromàquia.

Vicente Barrera en una imatge del dia del seu comiat com a torero professional, l'any 2011.

A més d'extorero, Barrera és un amant dels cavalls, se'n va comprar un el 2021 i va demanar ajuda als seus seguidors de Facebook per batejar-lo, tal com ha recordat a Twitter el periodista especialitzat en extrema dreta Miquel Ramos. Hi havia quatre opcions: Escipión, Viriato i les dues que més van agradar, Duce i Caudillo. "No hi ha cap connotació política als noms. Tots quatre denoten força i lideratge", responia a un comentari que qüestionava la preselecció.

Cultura i seguretat

Pel que fa a la cultura, el text únicament cita la radiotelevisió pública per afirmar que garantirà que "respecti els valors constitucionals" i subratlla que el futur Consell esmenarà les polítiques de memòria històrica en determinar que cal "eliminar les normes que ataquen la reconciliació en els assumptes històrics".

Una part molt destacada del document és la que s'inclou sota l'epígraf de Seguretat. PP i Vox hi expliquen que pretenen "crear una oficina especialitzada per a l'assessorament i acompanyament de totes les víctimes enfront de l'ocupació il·legal" i que en el cas que es produeixi "una ocupació il·legal d'un immoble", que "els poders públics garanteixin el dret a la propietat posant a la disposició de la justícia tots els mitjans personals i materials necessaris per protegir l'afectat". A més, emfatitza la necessitat que la Generalitat Valenciana, dins de l'exercici de les seves competències, posi en coneixement de les forces i cossos de seguretat de l'Estat "els possibles casos d'immigració il·legal amb especial atenció a les màfies organitzades", a més "d'eliminar les subvencions a entitats que emparen aquestes pràctiques". 

Un altre aspecte molt destacat del text és el que es refereix a la violència masclista, a la qual rebateja com a "violència intrafamiliar", que afirma que cal "erradicar", especialment quan "pateixen dones i nens", però "garantint la igualtat entre totes les víctimes". En l'àmbit familiar, també proposa "revisar tot el sistema i la normativa vigent en matèria social amb la finalitat de garantir que les ajudes públiques arriben a les famílies que més les necessiten" i estableix que seran "els pares" els que triaran "lliurement", i si ho consideren, "autoritzaran el contingut de les activitats extracurriculars" en les quals participin els seus fills, en un punt que recorda al polèmic pin parental.

En l'àmbit econòmic, el document aposta per una clara defensa dels transvasaments, com el del Tajo-Segura, i reclama "l'aprovació d'un pla nacional de l'aigua i d'un pacte per l'aigua que respecti el dret a aquest bé essencial". Un recurs que serà necessari, perquè, com estableix l'acord, es dugui a terme una "ampliació de regadius", en una proposta que recorda el projecte de l'executiu andalús que preveu que creixin les zones de reg al parc natural de Doñana.

Finalment, i pel que fa a la política tributària, l'acord preveu eliminar la taxa turística voluntària per als municipis aprovada el 2022 per les forces d'esquerra però encara no vigent, dur a terme "una reducció dràstica de l'IRPF en tots els seus trams, especialment als salaris mitjans i baixos" i "suprimir l'impost de successions i donacions, així com l'impost de patrimoni".

stats