Política 13/08/2021

Tolo Gili aspira a presidir El Pi amb Mora i Monserrat com a vicepresidents

L'actual secretari general del partit ha proposat un canvi de model de la direcció sense canviar la línia política defensada fins ara

2 min
Xisca Mora,

PalmaL'actual secretari general d'El Pi, Tolo Gili, ha presentat aquest divendres la llista per presidir la formació regionalista de la mà de Xisca Mora i Jaume Monserrat com a vicepresidents. Els tres són afins a la branca encapçalada per Josep Melià, que durant l'acte a la plaça de Llorenç Villalonga de Palma ha restat a un costat de la vintena de membres que hi han anat a donar suport. La formació farà un congrés extraordinari dia 25 de setembre per elegir una nova executiva.

"No és només una candidatura, és un canvi de model en la direcció del partit", ha assenyalat Gili, i ha afegit que l'objectiu és superar la crisi interna iniciada el juny després que Antoni Amengual dimitís com a president del partit i Lina Pons com a vicepresidenta i acusassin Melià de causar la seva decisió. L'aspirant a president ha assegurat que la seva intenció és crear una llista "integradora" per tirar endavant el projecte d'El Pi seguint la mateixa línia política, basada a reclamar més autogovern, un finançament just, el REB, la defensa del petit comerç, la llengua i la cultura.

Gili ha dit que desconeix si hi ha una altra "part" dins el partit que vulgui presentar una llista, però ha explicat que si surt elegit modificaran el model intern perquè no es puguin combinar la presidència orgànica i un càrrec públic al Parlament, el Consell de Mallorca o un ajuntament. "La meva única funció ha de ser la de dirigir el partit", ha afirmat, perquè en opinió seva "fins ara no hem tingut una direcció clara" i "tothom feia un poc de tot". L'estructura bicèfala que ha proposat està inspirada en la del Partit Nacionalista Basc, que té una direcció orgànica i una altra d'institucional. Això implica que l'alt responsable del partit mai no pot ser candidat a presidir el govern.

Gili ha reiterat que l'equip que guanyi ha de representar tot el partit i, referint-se als membres de la direcció que varen dimitir, ha dit que continuen sent afiliats i que "tothom hi cap". "Volem promoure que, en cas que surtin dues llistes, hi hagi marge per integrar els membres que no guanyin", ha comentat. Entre la vintena de membres d'El Pi que han anat a l'acte de presentació, n'hi havia que eren de ses Salines, Andratx, Bunyola, Marratxí, Alcúdia, Ariany, Palma, Pollença, Porreres, Artà, Banyalbufar, Sóller, Felanitx i Santanyí.

stats