Política 25/06/2020

Surt a exposició pública el pla de gestió de l'illa de l'Aire que la convertirà en una ZEC

El document permetrà compatibilitzar l'ús turístic i recreatiu amb la conservació

Ivan Martin
2 min
L'illa de l'Aire es troba davant de la costa sud de Menorca, a Punta Prima.

MaóEl Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha tret aquest dijous a exposició pública el pla de gestió de l'illa de l'Aire de Sant Lluís, a Menorca. Aquest és el pas previ a l'aprovació definitiva d'un document que permetrà que tot el seu conjunt, terrestre i marí, passi a declarar-se Zona d'Especial Conservació (ZEC) i garanteixi la conservació dels hàbitats i espècies que es concentren en el seu entorn. Els espais inclosos en el pla ocupen una superfície total de 1.384,41 hectàrees i es regularan els usos i les activitats, així com s'establiran les principals accions de gestió per executar durant els pròxims anys.

El pla de gestió compatibilitzarà l'ús turístic i recreatiu de l'espai amb la seva conservació, però amb limitacions d'accés a determinades àrees amb hàbitats i espècies "fràgils, singulars i sensibles". Entre les actuacions previstes es col·locarà un camp de boies ecològiques a la zona de l'embarcador, es millorarà la cartografia d'hàbitats i espècies, s'instal·laran elements de senyalització i interpretació dels valors naturals, s'acordonarà el camí d'accés al far, s'eliminarà la fauna i flora invasora i es fomentaran les activitats d'educació ambiental. D'altra banda, es zonificaran els fondejos en tres àrees: prohibits, regulats (zona embarcador) i permesos (fons d'arena i roca lliures d'afectació a la biodiversitat). Pel que fa a la pesca, s'estableix un temps màxim de xarxes de tremall a 24 hores i es prohibeix la caça a tot l'illot.

L'illa de l'Aire de Punta Prima es caracteritza per acollir una àmplia varietat d'espècies d'aus migratòries com la gavina corsa (Larus andouinii), la tortuga babaua (Caretta caretta), el dofí mular (Tursiops truncatus) o la sargantana negra de Menorca (Podarcis lilfordi), única a tot el món. També destaquen les praderies de posidònia.

stats