Tribunals

El Suprem salva Sánchez i tomba l'intent de PP i Vox de fer caure Delgado

La sala tercera considera que no estan legitimats per impugnar el seu nomenament com a fiscal general de l'Estat

2 min
La futura Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado

MadridEl Tribunal Suprem ha salvat Pedro Sánchez d'una iniciativa del PP i Vox que hauria deixat en molt mal lloc el president del govern espanyol. Una de les seves decisions més polèmiques des que va arribar a la Moncloa, nomenar l'exministra de Justícia Dolores Delgado fiscal general de l'Estat, no serà revocada per la sala tercera. Aquest dimarts la secció quarta ha tombat els recursos que havia presentat la dreta al considerar que no estan legitimats per impugnar la decisió del cap de l'executiu, tal com havia avançat l'ARA. La sentència sencera, adoptada per cinc dels set membres del tribunal, es farà pública en els pròxims dies.

Delgado va fer el salt directe des del ministeri de Justícia cap a la Fiscalia General de l'Estat, després d'unes eleccions –les del 10 de novembre del 2019– en què s'havia presentat a les llistes del PSOE. També ho havia fet en les del 28 d'abril. El 14 de gener del 2020, el mateix dia que es donava a conèixer el seu nomenament, feia el traspàs de cartera amb el seu successor al ministeri, Juan Carlos Campo. El PP va presentar una demanda advertint de la "palmària parcialitat" d'aquest nomenament i, per justificar la seva potestat de presentar recurs, subratllava que Delgado podia instar a la il·legalització del seu partit.

En el seu escrit, recopilava frases que havia pronunciat l'exministra i que posaven de manifest, denunciaven, la seva "animadversió" contra el PP. "El PP porta al seu ADN la corrupció", "Ser a prop del PP és una mica tòxic", "El PP és un partit corrupte i en descomposició, i aquesta descomposició es reflecteix dia a dia al Congrés" i "El PP està treballant contra la convivència i això genera inseguretat" perquè "degrada les institucions i el mateix Congrés" són algunes de les frases que destacaven en la demanda.

Vox, que des dels seus orígens ha fet dels tribunals un espai per créixer electoralment fins al punt de treure'n rèdit ara en la seva batalla per rivalitzar amb el PP a la dreta, s'hi va sumar. La secció quarta ha debatut acumuladament les dues demandes i les ha rebutjat. La ponent és la jutge Pilar Teso i el tribunal ha estat integrat també pel president de la sala contenciosa administrativa, César Tolosa. A l'espera de veure els dos vots particulars, el litigi arribava marcat per la voluntat d'alguns membres de la secció d'elevar a ple la decisió. Si hagués sigut així, els recursos els haurien resolt la trentena de jutges que formen part de la sala tercera, cosa que feia més incontrolable i incert el sentit de la resolució.

Després de conèixer la decisió, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha avisat que recorreran la decisió del Suprem. "Ens preocupa que un acte de govern no tingui possibilitat de recurs", ha lamentat la diputada popular, que ha defensat que el nomenament de Delgado és un acord que s'ha de "sotmetre al principi de legalitat". Per la seva banda, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha explicat que estudiaran si recorren la decisió del Suprem i, si no ho fan, acataran la sentència. "Les sentències que no ens agraden les acatem igual que les que ens agraden", ha afirmat, informa Mireia Esteve.

stats