El camí dels indults

El Suprem rebutja la suspensió cautelar dels indults als presos polítics que demanaven Cs i Vox

L'Advocacia de l'Estat va plantejar que els partits no tenien legitimació per presentar els recursos

3 min
Forn i la resta de presos polítics indultats sortint de la presó de Lledoners fa una setmana

MadridEls indults als presos polítics segueixen vigents, com a mínim per ara. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha acordat aquest dimarts rebutjar la suspensió cautelar de la mesura de gràcia que demanaven tres dirigents de Ciutadans i Vox. L'alt tribunal considera que no concorren les circumstàncies que s'exigeixen per adoptar aquesta mesura cautelar mentre es tramiten els recursos de totes dues parts.

El Suprem desestima la petició dels dos partits que, per ara, segueix la lògica que ja va prendre a finals del mes de juny quan el tribunal va desestimar la petició de Ciutadans de suspensió cautelaríssima dels indults concedits pel govern espanyol als líders independentistes. Cs i Vox van presentar davant el Tribunal Suprem nou recursos contra els indults. En el cas del partit taronja ho van fer en nom d'Inés Arrimadas, José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa perquè eren diputats al Parlament el 2017 i argumenten així l'interès legítim particular contra la mesura de gràcia.

El Tribunal no es mulla sobre el fons

Sobre el pronunciament de l'Advocacia de l'Estat, el Tribunal confirma que aquesta va plantejar la falta de legitimació de Ciutadans i Vox a l'hora de presentar els recursos. En aquest sentit, l'alt tribunal evita pronunciar-se "en aquest moment" sobre la falta de legitimació. "Aquest pronunciament no forma part de l'àmbit de la resolució propi de la peça de mesures cautelars". D'aquesta manera, els líders independentistes continuaran en llibertat després de la mesura de gràcia aprovada pel govern de Pedro Sánchez fins que el Suprem acabi d'estudiar si accepta o no els recursos.

La gran incògnita ara per ara és encara, doncs, sobre si la sala tercera del Suprem –que entrarà en el fons de l'assumpte– considerarà que és possible que Ciutadans i Vox, així com el PP, hagin recorregut els indults, perquè per fer-ho havien d'al·legar que eren perjudicats en la causa. Si no ho fossin, els recursos quedarien en paper mullat.

El paper de l'Advocacia de l'Estat en aquest tràmit és rellevant, ja que per primera vegada s'ha mullat a favor dels indults als presos polítics. Com a representant del govern espanyol, va posar-se de perfil quan el Suprem li va demanar que es posicionés sobre la concessió de la mesura de gràcia.

L'Advocacia de l'Estat, contra el recurs de Vox

En concret, els serveis jurídics de l'Estat sostenen que "la condició de partit polític o grup parlamentari no atribueix de per si la legitimació per recórrer", així com "la condició de diputat o senador". "El partit recurrent, quan invoca la condició d'acusació popular en el procés penal –diu sobre Vox– que va imposar les penes parcialment indultades pel reial decret recorregut, guarda silenci sobre les resolucions de la sala segona d'aquest Tribunal Suprem que declaren la falta de legitimació de Vox en el procediment de l'indult".

A més, de passada l'Advocacia de l'Estat ja respon als arguments del líder del PP, Pablo Casado, en públic i afegeix que "les al·legacions de la part recurrent sobre la falta de penediment i possible reiteració delictiva tampoc serveixen d'argument per justificar" la suspensió cautelar de l'indult, perquè una decisió d'aquestes característiques "no pot basar-se en conjuntures, hipòtesis o probabilitats de successos futurs".

Pel que fa al Tribunal Suprem, de moment explica que és diferent l'indult que l'execució de la pena i que no pot privar els líders independentistes de llibertat de forma cautelar perquè el consell de ministres ha pres la seva decisió.

stats