Política 10/06/2014

El Suprem ajorna la decisió sobre els recursos contra les prospeccions a les Canàries

L'alt tribunal continuarà deliberant aquest dimarts en considerar que es tracta d'un tema molt complex i amb documentació voluminosa

Efe
2 min

MadridEl Tribunal Suprem, que avui ha començat les deliberacions sobre set recursos contra les prospeccions petrolíferes en aigües canàries, continuarà estudiant demà el contingut de les mateixes, segon fonts de l'alt Tribunal. Això és així, entre altres raons, perquè el tema és molt complex i la documentació voluminosa, han afegit.

La Secció III de la Sala III del Suprem s'ha de pronunciar sobre els recursos presentats pels ajuntaments de Lanzarote i Fuerteventura, el govern de Canàries, Ecologistes en Acció Ben Magec, la Fundació César Manrique, WWF i Esquerra Unida.

Avui el BOE ha publicat la Declaració d'Impacte Ambiental del ministeri de Medi Ambient, en el qual Repsol sosté que, en el pitjor dels accidents imaginables durant les seves prospeccions a l'Atlàntic -que el pou es descontroli i no pugui prendre cap mesura-, les Canàries rebrien el 5,85% dels abocaments i el 26,2% impactaria contra la costa marroquina. Repsol va obtenir els primers permisos per estudiar la potència petroliera d'aquests fons marins el 2001, però el Tribunal Suprem els va anul·lar tres anys després perquè no comptaven amb les mesures ambientals exigides per la llei.

Quatre dels cinc magistrats de la Sala III estudiaran aquests recursos, és a dir, tots excepte el seu president, Pedro José Yagüe. La resta dels jutges són Manuel Campos, Isabel Perelló, Eduardo Espín i José Manuel Bandrés.

Les fonts del Suprem han recordat que la deliberació es va posposar el passat mes d'abril a causa perquè l'ajuntament de Fuerteventura i Repsol van sol·licitar la inclusió de proves documentals, algunes de les quals van resultar acceptades. Els recursos presentats coincideixen que les exploracions petrolíferes podrien causar greus impactes sobre Lanzarote i Fuerteventura, dues illes declarades Reserves de la Biosfera per la UNESCO, així com sobre espècies amenaçades i molt vulnerables com tortugues i cetacis. A això sumen negatives repercussions socioeconòmiques sobre l'activitat pesquera i turística.

stats