Els socis de Sánchez posen condicions als pressupostos en l'obertura de les negociacions

ERC demana avanços en normatives com la llei de l'audiovisual, mentre Unides Podem torna a pressionar per la regulació de lloguers

3 min
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián en una imatge al Congrés

MadridAquest dimarts comença oficialment la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per negociar els pressupostos generals de l'Estat i els socis de la investidura, amb qui el govern espanyol preveu aprovar els comptes, han començat a demanar concrecions. Des del faristol del Congrés, cap dels grups ha volgut parlar de línies vermelles, però sí que han fixat les seves prioritats. Per a ERC, per exemple, la llei de l'audiovisual i la llei de memòria històrica són normatives que haurien d'avançar en paral·lel a la negociació dels comptes. Aquests són dos dels temes que els republicans posaran sobre la taula, precisament, en la reunió que mantindran aquest dimarts amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que abans haurà començarà la ronda reunint-se amb el PP.

"Que ningú doni per segur el vot d'ERC per res, el vot d'ERC se sua i es negocia", ha avisat el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, en roda de premsa. Sense explicitar-ho, Rufián ha donat a entendre que des de ja fa uns dies han començat les converses amb el govern espanyol per abordar els comptes i, en aquest sentit, el portaveu republicà ha donat un toc d'alerta al PSOE: "Avui anem a escoltar, i si ens pregunten els direm que van malament. El PSOE està molt tranquil pel que té a davant".

En aquest sentit, ha reiterat el seu rebuig total a l'actual text de la nova llei de l'audiovisual, que no reserva cap quota per al català a les plataformes audiovisuals. Rufián, en aquest sentit, ha exigit millorar aquesta normativa i ha posat com una "condició sine qua non blindar el català". I pel que fa a la llei de memòria històrica, a banda de demanar el traspàs de la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana, també ha subratllat la importància que es pugui declarar "il·legal" el règim franquista. Amb tot, Rufián ha tornat a desvincular la negociació pressupostària de la taula de diàleg.

ERC negociarà els comptes de l'Estat, però Rufián no ha volgut entrar en si aposten per fer front comú entre tots els partits independentistes, tal com ha demanat Junts. Una opció que el portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, veu poc factible. "Primer Junts hauria d'aclarir una posició conjunta, perquè alguns volen negociar i altres no", ha etzibat. A més, també ha demanat un "acord previ" en el si del govern de la Generalitat per poder asseure's a negociar els comptes estatals. Per la seva banda, la CUP ha tornat a avisar que no entraran a negociar uns pressupostos que no incloguin partides per a un referèndum d'autodeterminació i una llei d'amnistia, dues peticions que el govern espanyol rebutja.

Les condicions d'EH Bildu i Més País

En la mateixa línia que ERC, EH Bildu també ha llançat una advertència als socialistes. "El PSOE no hauria d'estar tranquil, hauria d'estar preocupat. Hauria de prendre nota que el temps de les temptatives ha passat i ara toca complir", ha avisat la portaveu dels abertzales al Congrés, Mertxe Aizpurua, que ha exigit posar fil a l'agulla a la regulació del preu dels lloguers, però també a millorar l'ingrés mínim avital (IMV). A més, també ha advertit que el seu grup rebutja frontalment l'actual text de la llei de l'audiovisual perquè no reflecteix la "plurinacionalitat" de l'Estat i, en aquest sentit, ha exigit al govern espanyol que rectifiqui.

Més País també s'ha mostrat predisposat a aprovar els comptes estatals, però el seu portaveu, Íñigo Errejón, ha fixat la llei de l'habitatge i l'abordatge de la salut mental com a eixos prioritaris que s'haurien de reflectir en els comptes. També "l'infrafinançament" del País Valencià, com s'ha encarregat de recordar el diputat de Compromís, Joan Baldoví.

Unides Podem pressiona per la llei d'habitatge

Abans de negociar amb els socis d'investidura, qui primer s'ha de posar d'acord per elaborar un projecte de pressupostos són els dos socis de govern: PSOE i Unides Podem. En aquest sentit, el portaveu del partit lila al Congrés, Pablo Echenique, ha explicat que les converses amb el seu soci d'executiu "avancen" però no en totes les qüestions. Echenique ha exigit així que la nova llei d'habitatge ha d'estar a punt "abans" dels pressupostos. La normativa hauria de regular el preu dels lloguers, un tema que ja va tensionar les relacions entre els dos socis de govern a principis d'any i que fins ara havia quedat en un segon pla.

Ara Unides Podem torna a pressionar perquè s'acceleri aquesta normativa, però també avisa el PSOE que la fiscalitat serà un altre tema que fixaran com una prioritat en els pressupostos. En aquest sentit, ha reiterat la seva demanda perquè es fixi un tipus mínim del 15% per l'impost de societats. "Ningú entendria a Espanya que l'administració Biden avancés per l'esquerra el govern d'Espanya", ha afirmat. A més, Echenique també ha admès que l'IMV no està funcionant bé i que és un dels temes a millorar, i ha desvinculat la derogació de la reforma laboral dels pressupostos. El portaveu lila ha dit que s'ha d'abordar en el marc del diàleg social.

stats