Senat
Política 12/07/2021

El socialista Ander Gil, elegit president del Senat per majoria simple

Des del 2017 ocupava el càrrec de portaveu del PSOE a la cambra alta espanyola

1 min
El socialista Ander Gil, futur president del Senat

Els canvis de Pedro Sánchez al govern espanyol han esquitxat també el Senat. Aquest dilluns a la tarda el socialista electe per Burgos Ander Gil ha estat elegit president de la cambra altra espanyola perquè la predecessora, Pilar Llop, ha assumit la cartera de Justícia. Gil, que fins ara era portaveu del PSOE al Senat, ha estat escollit en segona volta, en què només es requereix majoria simple, amb 132 vots a favor.

El ple al Senat s'ha celebrat de manera extraordinària malgrat que ja estava convocat. Però el motiu era un altre: ratificar Pilar Llop com a presidenta després de tornar a ser elegida senadora per designació autonòmica de l'Assemblea de Madrid arran de les eleccions del 4 de maig. La renovació exprés de Sánchez ha fet canviar els plans fins i tot del senador autonòmic. Entre les persones que l'han acompanyat aquest dilluns hi havia Adriana Lastra, que des d'aquest dilluns assumeix el poder orgànic del partit de la mà de Santos Cerdán.

Ander Gil passa a ser la quarta autoritat de l'Estat. En el seu primer missatge ha rebutjat els "discursos violents" i ha condemnat l'assassinat del Samuel, "una barbàrie que no pot tornar a passar".

Cinquena legislatura

El dirigent socialista es converteix en el dotzè president del Senat. Durant la seva etapa com a portaveu, des del 2017 fins ara, va ser l'encarregat de defensar al Senat la posició del PSOE sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya durant el govern de Mariano Rajoy. Gil, un dels homes de confiança de Pedro Sánchez, s'ha dedicat tota la vida a la política municipal fins que l'any 2011 va fer el salt a la política espanyola, quan va ocupar l'escó com a senador.

stats