Política 21/06/2018

Albiol fa alcalde de Badalona el socialista Àlex Pastor

Dolors Sabater abandona el càrrec i lamenta que el PSC hagi acceptat “el regal enverinat” del PP

Germán Aranda
4 min
Xavier García Albiol felicitant ahir el nou alcalde de Badalona, Àlex Pastor, després que aconseguís la investidura.

BadalonaEl socialista Àlex Pastor ja té la vara d’alcalde de Badalona després que ahir prosperés al ple municipal la moció de censura contra la ja exalcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú. Els tres regidors del PSC, juntament amb el de Ciutadans i els 10 del PP, van sumar els catorze vots necessaris per culminar el relleu al capdavant de l’Ajuntament fins a les municipals del maig de l’any que ve. Jordi Subirana, d’Units per Avançar, es va abstenir, i la resta de regidors van votar-hi en contra.

El líder del PP, l’exalcalde Xavier García Albiol, va oferir els vots del seu partit per “treure la CUP del govern”, no sense abans fer un espectacle que el va convertir, una vegada més, en el protagonista de la jornada. Primer, no deixant clar durant el seu discurs si votarien o no a favor de la moció que van signar ja fa quinze dies. Després, amb una duresa contra Pastor impròpia de qui li està oferint suport per ser alcalde i que sonava a avís d’una oposició dura que li servirà de precampanya: “Vostè assoleix un repte molt important, perquè governarà amb només tres regidors i 24 estarem a l’oposició. Amb tres regidors haurà de gestionar sis districtes, 18 regidories executives i sis empreses municipals”, va dir. I, finalment, va demanar “un recés de quinze minuts” al ple al·legant que el seu partit “no estava en disposició” d’emetre el vot, amb la qual cosa va posposar encara més el desenllaç de la moció.

Un cop destituïda, Sabater va denunciar que aquest moviment havia sigut “una humiliació” cap a Pastor i “una demostració, per si algú en tenia cap dubte, que qui mana aquí és el Partit Popular”. “No comparteixo la maniobra d’avui per fer el canvi, però accepto les normes i els resultats i per tant manifesto el meu respecte institucional”, va afegir Sabater, que en el seu discurs inicial havia criticat que Pastor no hagués explicat en quina línia aniria el seu nou govern ni acceptat una reunió per valorar el traspàs de poder abans de la votació.

“Perquè ho fan? No se sustenta; què hi ha al darrere? Mirin el saló de plens, sembla un plató; m’ha semblat sentir que volen governar sense protagonismes, però... Potser ja ha començat la campanya? Potser sí, per al PP i el PSC; per a alguns sempre és campanya”, va criticar. Sabater va acusar el nou govern de voler governar durant un any “recollint el que el nostre govern ja ha començat”. Faran, no obstant això, “una oposició responsable”, es va comprometre.

Pastor, que com a candidat a alcalde va obrir la sessió, va voler deixar clar que “no es tracta d’una moció contra un govern d’esquerres sinó contra un govern sectari”, i va insistir que “Badalona no és independentista i s’ha actuat com si tingués una majoria que no té”, en referència a la participació de Sabater com a alcaldessa en l’acte celebrat al Parlament de les ciutats per la República Catalana després de la DUI declarada per Puigdemont. Pastor va mostrar la seva disposició a “dialogar amb altres forces polítiques” per “tornar la institució als seus ciutadans impulsant polítiques públiques reals”.

Els que fins ara han sigut socis de govern de Sabater es van expressar amb diferent duresa contra la moció de censura. Jose Téllez, de Guanyem, va ser el més contundent en descriure Albiol i Pastor com “dos machirulos jugant a pòquer” en una moció de censura “carregada de testosterona”. El regidor d’Iniciativa (ICV), Àlex Mañas, va desitjar que Pastor “no hagi de penedir-se d’haver obert la porta a Albiol” i que “les forces progressistes tornin a governar el 2019”, mentre que Oriol Lladó, d’ERC, va donar les gràcies a l’equip de Sabater i va dir a Pastor que al despatx trobaria “els documents preparats” per a la transferència de poder.

El més dur contra el nou alcalde va ser el mateix Albiol, tot i ser qui ha permès el canvi de govern. El líder popular, que va acusar el nou alcalde d’haver fet un “discurs buit”, va advertir que es tracta d’“un canvi mínim i temporal” i, això sí, va allargar la mà a fer que l’aliança amb el PSC es repeteixi a les municipals de l’any vinent. Durant tot el seu discurs, va deixar en l’aire el sentit del vot del seu partit i va insistir en el “dilema” que suposava escollir entre donar suport a Pastor, “que va obrir la porta a l’independentisme radical perquè governés” o deixar que “la CUP”, com insisteix a dir, tot i que l’alcaldessa mai hi ha militat i la seva coalició es diu Guanyem Badalona en Comú, acabés el mandat. Pastor estava visiblement incòmode.

Un episodi de tensió històrica

Els vots populars, finalment, van obrir pas a la immediata investidura de Pastor, i tanquen, almenys per ara, un episodi històric de tensió política a Badalona. Tot va començar quan, el maig del 2015, el PSC va decidir donar suport, tot i que des de l’oposició, al govern d’esquerres liderat per Sabater. El seu suport al Procés va anar degradant la relació entre els dos partits fins al punt que els socialistes no van votar a favor dels seus pressupostos. Dolors Sabater es va sotmetre a una moció de confiança vinculada als comptes i la va perdre, i Pastor va acabar presentant la moció i acceptant els vots d’Albiol, que, segons Sabater, “són un regal enverinat”.

Davant de la Casa de la Vila desenes de badalonins van escridassar Albiol i Pastor, al qual van qualificar de “titella” del popular, entre crits de “Sabater és la meva alcaldessa”. Mentrestant, uns altres s’acostaven a felicitar i saludar els constitucionalistes.

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar ahir a l’ARA que, tot i rebre els vots del PP, els socialistes no faran cap concessió a Albiol: “No hem arribat a cap compromís amb el PP”, va dir. Illa va recordar que Sabater “havia convertit Badalona en una plataforma per la independència”.

stats