Política 26/12/2018

Ajornen ‘sine die’ la reforma del sistema de finançament

Tot i que s'ha reconegut que és necessari, el Govern diu que "no hi ha temps material"

Ara Balears
2 min
Pancarta que ha estat penjada a la façana de l'Ajuntament.

PalmaLa reforma del finançament autonòmic s’ajorna un any més -i ja en van quatre-, però, a més, no pareix probable que s’aprovi ni a curt ni a mitjan termini.

Tot i que l’any 2018 arrancà amb el propòsit de tancar amb un nou model, la sentència del cas Gürtel, la manca d’un govern a Catalunya i la moció de censura en varen retardar els terminis feren que ja el mes de juny el president del govern, Pedro Sánchez, admetés que “no hi havia temps material” per a la reforma, que havia d’esperar un millor temps polític.

Fonts del Ministeri d’Hisenda han assegurat a Efe que l’objectiu del govern és que l’”esquelet del futur model estigui aquesta legislatura”, després d’anys de “bloqueig” amb l’executiu del PP.

En qualsevol cas, mentre arriba la reforma d’un sistema que entrà en vigor l’any 2010 per un període de quatre anys, Sánchez ha anunciat algunes iniciatives per millorar, de manera immediata, el finançament de cada una de les comunitats i pal·liar-ne les urgències econòmiques.

En aquest paquet s’inclou la senda d’estabilitat que concedeix 2.500 milions addicionals a les autonomies, després d’augmentar dues dècimes el seu objectiu de dèficit per al 2019; també les entregues a compte, que augmentaran un 7,2% l’any nou, i el compromís de tornar a les comunitats els 2.000 milions d’euros que els corresponen per la liquidació de l’IVA de 2017.

Durant aquesta aturada, conscients que el model no s’aprovarà en aquesta legislatura, el govern va citar el mes de setembre les comunitats a una Comissió de Finançament Autonòmic que pretenia donar per conclosos els treballs tècnics i començar "la negociació política" amb la principal novetat d’incorporar-hi Catalunya després d’un any absent pel 155.

A aquesta trobada el Ministeri d’Hisenda va reconèixer implícitament que les comunitats estaven mal finançades i es va mostrar obert a obrir un diàleg per al repartiment equilibrat dels recursos.

stats