Negociacions per a la investidura a l'Estat

El sindicat de Vox convoca una vaga general per al 24 de novembre

El partit d'extrema dreta mou fitxa després que el PP mobilitzés l'espanyolisme aquest diumenge

4 min
Manifestació a Ferraz

MadridHi havia crits de "vaga general!, vaga general!" durant l'acte del PP d'aquest diumenge a Madrid i n'hi ha hagut també en les concentracions a la seu de Ferraz d'aquesta setmana per protestar contra l'amnistia i el pacte del PSOE amb els independentistes. El rum-rum que estenia l'extrema dreta de Vox s'ha complert aquest dilluns amb la convocatòria que ha anunciat el sindicat Solidaridad, afí a la formació liderada per Santiago Abascal, per a divendres de la setmana vinent, 24 de novembre. Ja farà una setmana que Pedro Sánchez haurà pres possessió com a president del govern espanyol després de ser investit aquest dijous en primera volta.

"Contra la desigualtat, contra la traïció", es pot llegir al cartell que el sindicat ha difós a través de les xarxes socials. Ara bé, fonts del ministeri de Treball expliquen a l'ARA que encara no s'ha registrat oficialment la convocatòria. Quan es registri, caldrà veure quina justificació formal té, atès que per llei es considera il·legal una vaga que "s'iniciï o se sostingui per motius polítics o amb qualsevol finalitat aliena a l'interès professional dels treballadors afectats". Tot i això, hi ha precedents de vagues vinculades a contextos polítics convulsos. Sense anar més lluny, a Catalunya: cal tenir en compte el precedent de la vaga del 8 de novembre de 2017 convocada per la Intersindical-CSC en plena protesta per les càrregues de l'1-O. La patronal catalana Foment del Treball ja la va portar als tribunals considerant que tenia motivacions polítiques i el Tribunal Suprem la va declarar legal perquè entre els motius que al·legava també incloïa "raons socials".

Un altre element a tenir en compte és la resposta que pugui tenir per part dels diferents actors que es poden sentir interpel·lats. Quan aquest diumenge Alberto Núñez Feijóo va sentir com des del públic es reclamava una vaga general, va respondre: "No tingueu cap dubte que si se m'acudís pactar el que està pactant Sánchez hi hauria una gran vaga general a tot Espanya". Va quedar clar que ell no la promourà.

L'extrema dreta es mou: querella contra Sánchez

L'extrema dreta de Vox mou fitxa l'endemà que el PP s'apuntés un trumfo traient l'espanyolisme al carrer amb actes contra l'amnistia en totes les capitals de província de l'Estat. Especialment a Madrid, Alberto Núñez Feijóo va fer una exhibició de força al costat d'Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, i davant un Abascal que hi va assistir com a públic –per intentar fer veure que la protesta contra els pactes d'investidura de Sánchez transcendeix els partits–, però amb una aparició que va quedar en segon pla. En les mobilitzacions davant de la seu socialista de Ferraz, a més, Vox tampoc presumeix de liderar les protestes perquè les han acabat protagonitzant els elements feixistes que les rebenten i acaben enfrontant-se amb la Policia Nacional.

Com no podia ser d'una altra manera tenint en compte la connexió de Solidaridad amb Vox, Abascal ha expressat suport a la convocatòria de vaga general. "És necessària i pertinent", ha dit en roda de premsa. Segons el líder del partit d'ultradreta, la convocatòria no té únicament una motivació política sinó també laboral perquè els acords de Sánchez contenen mesures com la condonació de deute a Catalunya que els treballadors de l'Estat "pagaran en forma de deute i precarietat". Abascal, a més, ha avançat que demà Vox presentarà una querella al Tribunal Suprem contra el líder socialista, Pedro Sánchez, per la llei d'amnistia i ha detallat que reclamarà la suspensió del debat d'investidura com a mesura cautelar.

Per la seva banda, el PP ha mirat cap a una altra banda. El vicesecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, s'ha escudat en el fet que els populars no tenen "informació de primera mà" sobre la convocatòria de la vaga general, que han conegut a través dels mitjans de comunicació. Ara bé, Tellado ha deixat clar que "les vagues generals les convoquen les organitzacions sindicals i no els partits". D'aquí que s'hagi negat a pronunciar-se sobre si els populars promouran també, indirectament, aquesta mobilització fins que es pronunciïn sobre la qüestió els agents socials majoritaris.

Pel que fa a la llei d'amnistia, l'eurodiputat popular Esteban González Pons ha sortit a carregar contra la norma. Considera que la norma és una "mostra suprem de debilitat" de l'estat espanyol i que perdona la "corrupció" a Catalunya, en al·lusió a les despeses vinculades al 9-N i a l'1-O. "Queden amnistiats els fets dels CDR i el Tsunami Democràtic", ha considerat, queixant-se en canvi que els delictes de tortures quedin fora de l'oblit judicial que és pel que estan "acusats" policies i guàrdies civils que van actuar el 2017.

Esteban González Pons en una imatge d'arxiu

A hores d'ara, només s'ha pronunciat el sindicat UGT. El seu secretari general, Pepe Álvarez, ha qüestionat la legitimitat de la convocatòria per la manca de representativitat que té el sindicat Solidaritat —250 delegats de 250.000 a l'Estat, un 0,001%, segons les xifres de la mateixa entitat vinculada a Vox–. "No negocia cap conveni col·lectiu a Espanya. A un sindicat se li diu sindicat perquè negocia algun conveni, perquè està present en les relacions laborals", ha argumentat Pepe Álvarez. Per contra, la patronal CEOE, que ha reunit aquesta tarda el seu comitè executiu de forma extraordinària arran de l'acord PSOE-Junts, ha decidit per ara no fer cap valoració sobre aquesta convocatòria.

El que sí que ha fet la patronal espanyola, en tot cas, és carregar contra els pactes rubricats per Pedro Sánchez per ser investit i ha alertat del "greu dany que aquests acords poden suposar per a la separació de poders i la seguretat jurídica". En un comunicat que no fa referència explícitament a la llei d'amnistia tot just presentada al Congrés de Diputats aquest dilluns –la norma encara ha d'iniciar la seva tramitació parlamentària–, l'organització empresarial denuncia que els acords "afecten de forma directa el principi d'igualtat entre tots els espanyols" i avisa que el clima polític actual fa que el clima de negocis sigui "cada cop més complicat". El nou mandat de Pedro Sánchez encara no ha començat però s'albira convuls.

stats