Habitatge
Política 01/02/2022

El Govern limitarà els preus de lloguer emparat en la nova Llei estatal d'Habitatge

La presidenta ha admès que "la llei arriba tard", però que estimularan les seves "capacitats normatives per tirar-la endavant"

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la sessió de control.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha insistit que la Comunitat limitarà els preus del lloguer lliure amb el marc que atorgui la Llei estatal d'habitatge, que es preveu que s'aprovi aquest dimarts en Consell de Ministres. Així ho ha afirmat Armengol en resposta a una pregunta del diputat de MÉS per Menorca Josep Castells, que durant la sessió de control al Govern ha reclamat a Armengol que valoràs la proposta del govern de Pedro Sánchez.

Tot i això, la presidenta ha reconegut que "la llei arriba tard", però que estimularan les seves "capacitats normatives per tirar-la endavant". Així mateix, ha remarcat que tenen clar que la voluntat del Govern és "influir en el preu del lloguer. Demanarem al Ministeri poder fer-ho".

Per la seva banda, Castells ha avisat que, en el millor dels casos, la llei estatal permetrà limitar els preus en un termini mínim de dos anys, i ha considerat que les mesures adoptades són "insuficients". "Tenc la sensació que anem a la guerra amb un tirador", ha emfatitzat.

Ocupació

L'ocupació també ha estat un dels punts del dia de la sessió i després de la pregunta que ha fet el diputat del PP José Luis Camps, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha remarcat que el Govern balear no defensa l'ocupació, sinó que treballa per combatre les causes que provoquen aquest fenomen perquè no es produeixi.

En concret, el conseller ha remarcat que "l'ocupació és un acte il·legal i que l'Executiu defensa la legalitat en tots els sentits de la paraula". Segons Marí, a l'"ocupació' forçada" "s'hi pot "respondre ràpidament", però ha negat que la majoria d'ocupacions afectin petits propietaris, sinó que ho ha vinculat a pisos buits de grans propietaris. "Crec que tenen un tractament com toca quan es denuncia", ha dit.

El conseller de Mobilitat i Habitatge durant la sessió de control del Govern.

A més, ha mantingut que el Govern ha anat regularitzant les situacions d'ocupació en pisos de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi). Per part seva, Camps ha alertat de l'augment d'aquest fenomen i ha considerat que "cada dia és més clar que el Govern d'Armengol abandona les famílies i protegeix els ocupes". També recriminat als partits del Pacte que no donin suport a les propostes del PP dirigides a combatre l'ocupació i facilitar l'accés a l'habitatge.

Les ajudes per als veïns del Don Pepe

La diputada del PP Virginia Marí també ha volgut demanar al conseller d'Habitatge per les ajudes que es varen prometre el mes de gener per als veïns desallotjats de l'edifici Don Pepe, a Eivissa, i que encara no han arribat. En aquest cas, Josep Marí ha reconegut que el Consell d'Eivissa "va fer molta via" a anunciar les ajudes i que s'ha hagut "d'arbitrar un mecanisme per justificar i donar sentit administratiu a aquestes ajudes".

La diputada hi ha insistit i ha reclamat al conseller "un gest" cap als veïns i que es reuneixi amb aquestes persones. Josep Marí ha recordat que s'han fet moltes reunions tant amb l'Ajuntament de Sant Josep com amb els afectats per intentar cercar solucions. En aquest sentit, ha assegurat que el Consistori negocia amb el Govern una línia d'ajudes procedent de la Conselleria d'Afers Socials. Marí ha assegurat també que l'Ajuntament ha fet moltes passes per ajudar els veïns, com ara oferir-los allotjaments temporals.

stats