Política 26/05/2022

El Senat aprova eliminar del Codi Penal el delicte d'injúries a la Corona amb el vot a favor del PSOE

La iniciativa la va presentar Esquerra Republicana de Catalunya i Bildu, amb el suport de MÉS, Más País i Compromís

ARA Balears
2 min
El ple del Senat.

PalmaEl Senat va aprovar aquest dimecres eliminar del Codi Penal el delicte d'injúries a la Corona i ultratge a Espanya. Ho va fer arran de la proposició que va presentar Esquerra Republicana de Catalunya i Bildu, amb el suport de MÉS, Más País i Compromís. Segons va informar Europa Press, a més del vot nacionalista i de l'esquerra, la proposta també va comptar amb el vot del PSOE, tot i que en un inici es va mostrar crític amb la Proposició de Llei. Així, han votat en contra 111 senadors, entre els quals hi ha els de Vox, Ciutadans i el Partit Popular.

En el document, ERC i Bildu van sostenir que "l'Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la Corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família", abans de criticar la "persecució" que, al seu judici, han sofert persones, artistes o revistes satíriques "per fer ús de la seva llibertat d'expressió".

Precisament, el debat, el senador per les Balears de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va reclamar la despenalització. "L'idiota del monarca ens ha robat molt durant 50 anys", va dir Vidal, que va remarcar que "volem que el Borbó pagui i que Valtònyc pugui tornar a sa Pobla, ja que no va poder ni assistir al funeral de la seva mare". Cal recordar que la justícia belga va rebutjar el passat 17 de maig l'extradició del raper a Espanya i arxivà definitivament el seu cas.

La proposta d'ERC i Bildu, que mantenen un acord de col·laboració al llarg de la legislatura, es va topar amb la contrarietat dels partits de la dreta amb representació en el Senat, que van reivindicar la figura de Joan Carles I. "Ha fet més per la democràcia i aquest país que tots els que estam en aquesta sala", va assegurar la senadora illenca pel PP, Maria Salom. A més, Salom va els va acusar de voler "dinamitar l'Estat, dinamitar la gran obra de transició i canviar la Constitució per atacar Espanya sense límits". Tot i aquesta oposició, després de l'aprovació en el Senat, es remetrà al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació.

stats