Societat 24/05/2022

Junqueras diu que la tornada de Joan Carles I "clama a la dignitat democràtica"

El president d'ERC denuncia que el rei emèrit entri a l'Estat "sota la sospita internacional d’enormes irregularitats"

2 min
Imatge de la reunió.

PalmaOriol Junqueras s'ha pronunciat aquest dimarts a Palma sobre la tornada a Espanya de Joan Carles I, afirmant que "clama a la dignitat democràtica". El president d'Esquerra Republicana de Catalunya ha remarcat "el contrast" entre l'exili dels polítics catalans i el fet que "un ciutadà retorni a l'Estat sota la sospita de la justícia internacional d'enormes irregularitats".

Junqueras s'ha reunit amb el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, al Parlament balear, justament el dia que els ecosobiranistes han registrat una proposició no de llei (PNL) a la cambra legislativa per eliminar el delicte d'injúries a la Corona. A més, el grup d'Esquerra al Senat també va presentar una PNL en el mateix sentit, que el senador de MÉS, Vicenç Vidal, defensarà demà.

Apesteguia ha argumentat que la tornada del rei emèrit ha coincidit amb la decisió dels tribunals belgues de negar l'extradició de Valtònic, "fill d'aquesta terra que no pot tornar per aquest delicte, i això és un greuge intolerable contra tots els ciutadans", ha defensat. "Joan Carles de Borbó ha pogut tornar a Espanya i no serà processat perquè el marc legal el protegeix", ha afegit.

El text de la proposició no de llei lamenta que l'Estat hagi vulnerat, per tal de "prioritzar la defensa i protecció de la Corona", els drets a la llibertat d'expressió opinió i de rebre i donar comunicacions "sense la ingerència de les autoritats públiques". Així, insta l'executiu espanyol a garantir "el dret a la llibertat d'expressió i informació" així com a emetre una disculpa pública a persones, mitjans i col·lectius que en les darreres dècades hagin vist "limitada o penalitzada" la seva llibertat d'expressió.

Demanat per si la posició respecte de la Corona tensaria les relacions amb el PSOE, Junqueras ha afirmat que arriben a acords amb els partits "en la mesura que defensin els interessos de la ciutadania". "No donem o deneguem suport en funció del color que tinguin, ho feim en funció si allò que proposen és útil o no, i una de les coses més útils per al conjunt de la ciutadania és la defensa de les llibertats fonamentals", ha conclòs.

"La repressió no acaba perquè saben que guanyarem"

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya ha criticat que el govern espanyol continuï atacant els polítics catalans, però ha assegurat que aquestes actituds són la demostració de la por que tenen davant la futura victòria de l'independentisme. "La repressió no acaba perquè saben que guanyarem" ha assegurat Junqueras durant la seva intervenció en la conferència 'Per un Model Econòmic MÉS social i MÉS humà' d'aquest horabaixa. "La presó individual d'alguns de nosaltres formava part de la llibertat col·lectiva i segur que serem la llavor de totes les victòries" ha sentenciat el polític català.

Representació de les Illes a Madrid

El president d'ERC ha opinat, sobre el fet que les Illes no tinguin representació pròpia al Congrés, que "segurament nosaltres en som els primers responsables". En aquesta línia, ha assenyalat que "hem de continuar esforçant-nos per apropar-nos a la gent i demostrar que som útils per als interessos de la societat". De fet, ha assegurat que la reunió amb MÉS ha estat per treballar iniciatives "amb la voluntat de construir majories significatives i millorar la vida de la gent".

stats