Felip VI no descarta que Joan Carles I torni a viure a Espanya

Pare i fill s'han reunit durant hores a la Zarzuela abans del retorn de l'emèrit a Abu Dhabi

3 min
El rei emèrit saluda en arribar aquest dilluns al Palau de la Zarzuela de Madrid

MadridNo hi ha imatge pública de la trobada entre Felip VI i Joan Carles I d'aquest dilluns a la Zarzuela, la que ha sigut la residència oficial de l'exmonarca durant quatre dècades. Després d'onze hores de visita, en les quals també s'ha retrobat amb la reina Sofia, se'n torna cap a Abu Dhabi perquè té prohibit passar-hi la nit. I així serà les pròximes vegades que torni a l'Estat, també si mai decideix tornar a residir a Espanya, fet que la Casa del Rei no descarta. En un comunicat, la Casa del Rei ha reiterat el que Joan Carles I ja va dir quan va explicar per carta el 5 de març al seu fill que fixava la seva residència estable als Emirats Àrabs Units: quan viatgés a l'Estat dormiria en residències de caràcter privat. En aquest sentit, no ha canviat res en el pacte Felip VI - Joan Carles, malgrat el cap de setmana llarg a Sanxenxo.

Els tres dies i mig d'oci amb el seu grup de regates han indignat el govern espanyol, que per boca de la seva portaveu, Isabel Rodríguez, ha lamentat que "ha perdut una oportunitat que els espanyols esperaven de donar explicacions, de demanar perdó". En una entrevista a RNE, ha assegurat que, "sens dubte, ha perdut l'oportunitat que mereix la societat espanyola però també la democràcia". Sobre el rebombori que ha causat els últims mesos Joan Carles I n'han parlat pare i fill durant un "temps ampli de conversa" abans de dinar amb la família. Han abordat "qüestions familiars i diversos esdeveniments i les seves conseqüències en la societat espanyola des que va decidir traslladar-se a Abu Dhabi el 3 d'agost del 2020", ha informat la Casa del Rei. En el comunicat es donen poques pistes: no hi ha retrets explícits, però es parla de les "conseqüències" de les accions de l'emèrit.

Lluny de ser-ne conscient, Joan Carles I buscava "abraçades" de Felip VI i la seva família en el seu retorn a la Zarzuela gairebé dos anys després. "Explicacions de què?", es preguntava aquest diumenge a preguntes dels periodistes. L'actitud de l'emèrit ha fet vessar el got i aquest dilluns Rodríguez ha apujat els decibels de la indignació del govern espanyol. La sensació aquest cap de setmana ha sigut que la Casa del Rei no controla el comportament de Joan Carles I, que està conduint la monarquia cap al desprestigi.

La també ministra de Política Territorial ha contraposat l'emèrit amb "l'exercici formidable" de Felip VI per "recuperar l'essència que ha de primar en una institució de l'Estat: la transparència i l'exemplaritat". Unides Podem, en canvi, va a l'arrel: "El problema no és que el rei emèrit faci bromes sobre les explicacions que ha de donar. El problema és que pot fer-ho perquè gaudeix d'impunitat i qualsevol que ostenti el càrrec ho pot tornar a fer. L'horitzó republicà és l'única sortida", ha piulat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra.

El PP: "No tocava" visitar Joan Carles I a Sanxenxo

Mentrestant, el PP evita criticar públicament l'ex cap d'estat, però tampoc l'aplaudeix. Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Pontevedra el congrés del partit a Galícia i hi han participat dirigents estatals com el president, Alberto Núñez Feijóo, el coordinador general, Elías Bendodo, o la vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor. Tot i la proximitat amb Sanxenxo, ningú s'hi ha arribat a saludar Joan Carles I. Fonts conservadores admeten que "no tocava" i, amb la boca petita, reconeixen que el comportament de l'emèrit no és pertinent.

stats