Política 01/08/2021

Sánchez tanca el curs carregant contra la dreta: "L'oposició més irresponsable d'Europa"

Torna a evitar el conflicte català i intenta injectar ànims a les bases de cara al congrés socialista

2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez. EFE

BarcelonaArriba el mes d'agost i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut tancar el curs polític enviant una carta a la militància del seu partit, el PSOE. Un escrit amb dos objectius fonamentals: el primer, treure pit de les mesures que ha pres el seu gabinet per fer front a la pandèmia, i el segon, carregar contra la dreta que formen el PP i Vox. "Espanya ha resistit i ha avançat malgrat l'actitud hostil de l'oposició més furibunda i irresponsable d'Europa", ha dit el president espanyol.

Els estrategs de la Moncloa han detectat que, de cara al nou curs polític que s'obrirà al setembre, una de les qüestions que pot enfortir l'executiu espanyol –i sobretot un PSOE que ha començat a desgastar-se en les enquestes– és plantejar l'escenari com una batalla cos a cos entre els socialisme i la dreta. En la carta, Sánchez acusa el PP i Vox –que no menciona explícitament– d'haver tingut un "únic propòsit" des que va començar la legislatura: "Enderrocar el govern". "Ni un sol suport, ni en els pitjors moments, ni una sola iniciativa en positiu, ni en les qüestions més elementals", es lamenta. Segons ell, ningú podia imaginar que la dreta "arribés tan lluny" i l'acusa de la paràlisi que impedeix renovar institucions com el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal de Comptes, el Constitucional o el Defensor del Poble. "Res sembla que pugui aturar la ferocitat de l'oposició de dretes i ultradreta", conclou.

Al marge del seu enuig amb els populars i el partit de Santiago Abascal, el president espanyol també fa un repàs exhaustiu de les mesures que ha pres el seu executiu per lluitar contra els efectes de la pandèmia –com la protecció dels treballadors a través dels ERTO– i intenta insuflar ànims a les bases del partit de cara al congrés que se celebrarà al mes d'octubre: "Serà particularment transcendental". Sánchez presenta el setembre com l'inici d'un "temps nou" i per això defensa la "remodelació" del seu gabinet que va concretar fa unes setmanes i que es va saldar amb baixes tan imprevisibles com les de dos col·laboradors estrets com Iván Redondo i José Luis Ábalos.

La carpeta catalana

La carta a la militància no fa al·lusions al conflicte amb Catalunya –Sánchez ja va evitar el tema quan va fer balanç del curs fa uns dies des de la Moncloa–, malgrat que també serà una de les carpetes candents de l'executiu al mes de setembre, quan s'iniciï el curs polític. El 13 de setembre hi ha prevista una reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat i, a més, el PSOE sondejarà de nou ERC per intentar aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE).

Sánchez tanca el curs polític però la qüestió de les relacions amb Catalunya encara no ha començat vacances. Aquest dilluns es reunirà la Comissió Bilateral Generalitat-Estat per abordar traspassos i transferències pendents. El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ja ha avisat aquest diumenge en una entrevista amb Efe que volen resultats concrets: "Amb l'Estat, nosaltres hem de cobrar al comptat, ja no val a crèdit". El màxim responsable de JxCat al Govern considera que, si l'oferta del PSOE per a Catalunya és oferir més autogovern, la Bilateral és l'espai idoni: "Si aquest és el seu projecte, que ho demostrin". 

stats