Renovació del CGPJ
Política 29/10/2022

Sánchez retreu a Feijóo que es doblegui davant l'ala dura de la dreta: "És el triomf de l'extremisme"

Felipe González s'alinea amb el líder del PSOE i reclama a Feijóo que torni a l'acord

ARA
3 min
Pedro Sánchez i Felipe González durant l'acte de celebració dels 40 anys de la primera victòria del PSOE a Espanya

BarcelonaPedro Sánchez estava tornant de Sud-àfrica dijous quan va conèixer de primera mà la decisió del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de trencar les negociacions per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant del compromís del PSOE amb la reforma del delicte de sedició, i no ha estat fins a aquest dissabte que ha pres la paraula per respondre al dirigent popular. Sense mencionar directament ni el partit conservador ni el dirigent gallec, Sánchez ha carregat contra Feijóo per haver cedit a les pressions i haver-se fet enrere en l'últim moment. El president espanyol ha subratllat que la Constitució "s'ha de complir de dalt a baix", tant si s'està al govern com si s'està a l'oposició, i ha censurat que hi hagi partits que "incompleixin sense cap pudor la Constitució". "És la derrota de la moderació i el triomf de l'extremisme, perquè deteriora la nostra democràcia i la convivència", ha lamentat.

Sánchez ha parlat des de Sevilla, on s'ha celebrat l'acte de commemoració dels 40 anys de la victòria del PSOE a les eleccions generals del 1982 i on ha obtingut un suport amb què no sempre ha comptat: el de Felipe González. L'expresident espanyol ha aprofitat la seva intervenció per criticar també l'actitud del PP de bloquejar la renovació del CGPJ, i ha defensat que quan no s'està d'acord amb la llei, "primer la compleixes i després proposes que es canviï". "Però no primer me la salto o la condiciono a no sé quina altra cosa. Això no serveix per estabilitzar la democràcia ni millorar la convivència", ha avisat.

Amb l'aval de González a la butxaca, Sánchez ha aprofitat per burxar en la falta de lideratge que, segons els socialistes, ha demostrat Feijóo en aquest episodi. Així, ha esgrimit que el PSOE sí que compleix "amb tots els compromisos de diàleg i convivència" amb independència de si governa o està a l'oposició, i ha assegurat que es regeix "per les lleis democràtiques" i que observen la Constitució "rigorosament", no només per "obligació, sinó també per elecció". "Si l'interès de l'Estat està en joc, fem pinya al voltant de la Constitució quan som al govern, i si estem a l'oposició fem el mateix en suport al Govern", ha afirmat. Una actitud que ha justificat perquè el PSOE és “un projecte de canvi” i “un partit lliure de qualsevol grup de pressió per molt poderós que sigui”. "I a aquests poders que, com hem vist aquests darrers dies, tenen atrapats altres partits polítics, els diem que el PSOE és un projecte autònom que sempre defensarà i només servirà la majoria social d'Espanya. Mai una minoria de privilegiats", ha assegurat.

Des de Galícia, Feijóo ha respost als atacs de Sánchez insistint que ell sí que vol assolir pactes, però no amb Pedro Sánchez, a qui ha retret que no tingui "cap fre" a l'hora de negociar la seva "supervivència" a la Moncloa. A més, s'ha fet seves les paraules del dirigent socialista per argumentar que la Constitució "no es protegeix a terminis o per parts", pel que ha considerat incoherent "pactar amb els que volen reforçar l'Estat i amb els que volen debilitar-lo". Per això ha tornat a demanar al president espanyol que triï entre el PP i ERC: "En una democràcia consolidada, el Codi Penal no es pacta amb els que delinqueixen, se'ls aplica", ha conclòs.

Aragonès acusa el PP de buscar "excuses"

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat el PP d'utilitzar Catalunya "com a excusa per no avançar en drets". "Que ells ens facin servir com a excusa és el seu problema, nosaltres estem compromesos amb un procés de negociació que avanci cap a la desjudicialització i cap al dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur", ha remarcat.

stats