Crònica

Sánchez presenta el seu nou 'think tank' per combatre la ultradreta: "No n'hi ha prou amb tenir raó, s'ha de guanyar"

El president espanyol crida tot el progressisme a sumar-se a la tasca de la Fundació Avança

2 min
Pedro Sánchez durant la presentació de la Fundació Avanza

MadridSi hi ha un líder progressista a Europa que va entendre que per derrotar la dreta s'havia de guanyar abans l'anomenada batalla cultural, aquest és Pedro Sánchez. I avui ha expressat aquesta idea amb una frase meridiana. "No n'hi ha prou amb tenir raó, s'ha de guanyar per convertir aquesta raó en polítiques. La millor manera de combatre l'extrema dreta és governant", ha dit en la presentació de la Fundació Avança, un nou think tank progressista que aspira a sobrepassar els límits del PSOE.

Aquesta és una clau molt important. El president espanyol es veu a si mateix com la punta de llança d'un combat global, fins al punt que vol que el nou laboratori d'idees estigui al servei del govern més que del partit, i, sense dir-ho obertament, més en concret, del que representa la seva figura o el que podríem qualificar de sanchisme. El president de la fundació, Manuel Escudero, ha subratllat la importància de guanyar la batalla ideològica per ser capaços, com fa la ultradreta, de convertir les grans idees "en conceptes senzills, comprensibles i d’importància per a la vida diària de la gent". "Intentarem ser un dels fars del progressisme en l'àmbit internacional", ha afegit.

Tertulians i filòsofs

L'acte de presentació ha reunit la flor i nata de la intel·lectualitat progressista espanyola en l'espai Próxima Estación de Madrid. Molts d'ells participen directament en el patronat o en el consell científic. És el cas de, per exemple, habituals de les tertúlies de la SER com Cristina Monge i Mariola Urrea, o el poeta i director de l'Institut Cervantes Luis García Montero. A les primeres files filòsofs com Daniel Innerarity o antics dirigents com Diego López Garrido escoltaven les intervencions.

Sánchez ha insistit en la necessitat de fer arribar a la gent els resultats de les seves polítiques econòmiques, conscient que el 23-J va guanyar més per la por a Vox que pels seus propis èxits de gestió. "El model espanyol funciona", ha insistit. I també ha aprofitat l'avinentesa de les eleccions franceses per llançar un missatge al PP: "Davant de la ultradreta no hi caben colors, sinó demòcrates".

L'acte, com tots els que el PSOE celebra a Madrid, serveix també per infondre autoestima a la tropa. Són ocasions en què en un espai reduït es poden veure càrrecs del govern espanyol, diputats, tertulians afins i militants, que aprofiten per intercanviar impressions. La processó de cotxes oficials i el desplegament policial esdevenen també una demostració de força en un territori hostil. Entre els ministres hi havia María Jesús Montero, Óscar Puente i José Luis Escrivá. Josep Borrell ha entrat a l'espai parlant distretament per telèfon (potser amb algun dirigent internacional ara que esgota els seus dies com a cap de la diplomàcia europea), fins que la seva parella, Cristina Narbona, l'ha reconduït fins a la sala vip de l'entrada.

Als corrillos els militants i càrrecs parlen de política internacional i se saluden molt afectuosament, com és costum a Madrid. Quan se'ls pregunta per la situació a Catalunya fan cara d'espant, com volent dir: "Però no hem guanyat i ja està?" Ningú sembla conscient que tota aquesta Espanya progressista depèn dels vots dels independentistes catalans. Però quan es tracta de salvar el món de l'amenaça de l'extrema dreta, quina importància té això de Catalunya?

stats